Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

10.4.2018 8.41

Akavalainen: Kela painottaa kuntoutuksen hintaa laadun kustannuksella

Psykologit, fysioterapeutit, puheterapeutit ja toimintaterapeutit ovat huolissaan kilpailutuskriteerien muutoksesta. Annarilla Ahtola toteaa, että laatua ei voi saada halvalla.

Annarilla vaaka
Kuva: Juuso Noronkoski

Kelan vaativan kuntoutuksen kilpailutuskriteerien muutos hämmentää Akavan terveysalan jäsenjärjestöjä, kirjoittaa verkkolehti Akavalainen.

Akavalaiset ovat huolissaan kuntoutuksen laadun säilymisestä. Nykyisellä sopimuskaudella hintaa ja laatua painotettiin suhteessa 50–50. Uusissa kriteereissä hinnan osuus on 80 prosenttia ja laadun vain 20 prosenttia.

Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola toteaa, että laatua ei voi saada halvalla.

– Palveluntarjoaja on kouluttautunut ja hankkinut tilat, että voi tarjota laadukasta kuntoutusta. Miksi kukaan menisi kuntoutukseen, joka on halpa, mutta huono, hän kysyy.

Suomen Fysioterapeuttien puheenjohtaja Tiina Mäkinen huomauttaa, että Kela on tähän asti ollut vankasti laadun puolestapuhuja. Aikaisemmin Kela laittoi yrittäjät tiukoille laatuvaatimuksineen, ja täydennyskoulutuksella oli merkittävä osuus vaatimuksissa.

Artikkelin mukaan Kelan uusien kilpailutuskriteerien taustalla on osaltaan Aalto-yliopistossa tehty selvitys, jonka mukaan palvelutuottajia pitäisi kannustaa suurempaan hinta- ja laatukilpailuun sekä lisätä kuntoutujan omaa aktiivisuutta palvelun valinnassa. Selvityksen mukaan kuntoutujilla ei ole aiemmin ollut tarpeeksi tietoa palveluntuottajista, eikä tästä syystä ole päässyt syntymään kilpailua laadusta, vaikka kokonaiskustannukset ovat kasvaneet.

Annarilla Ahtolan mielestä kuntoutuspalvelua ei pitäisi nähdä kilpailuna.

– Kyseessä on viime kädessä terveys, loputtomiin kuntoutusta ei voi kilpailulla piristää. Taitava tarvitsee työstä palkan, he ovat satsanneet tähän aikaa ja rahaa.

Lue koko juttu Akavan sivuilta


Palaa otsikoihinBlogi

Huippusuoritus

Satu Kaski, Päivi Frantsi, Marjukka Laurola, Kalle Partanen, Paula Thesleff