Aikaisemmin ilmestyneet blogit

Tältä sivulta löydät ennen vuotta 2013 julkaistuja, Vesa Nevalaisen kirjoittamia blogeja.
5.6.2011 0.42

Hallinnon ihanuudesta

Kirjoitin kerran, että psykologien pitäisi päästä asemiin, joissa on oikeaa valtaa. Melkein saman tien sain vastauksen, että vai valtaa tässä vielä pitäisi himoita. Ymmärsin, että vastaajan mielestä olin tehnyt vähintäänkin epäisänmaallisuuteen rinnastettavan teon.


Mielestäni psykologien on hakeuduttava myös hallinnollisiin hommiin, ja heidän on myös haluttava valtaa. Psykologit ovat jo kyllin kauan lymyilleet harmaina seinäkukkasina lääkäreiden ja hoitajien välissä. Hallinto on joillekin sopiva suunta. Se ei ole likaista tai synnillistä. Se voi olla byrokratian pyörittämistä, mutta siihenkin voi jokainen hallinnossa työskentelevä itse vaikuttaa.

Suuri osa psykologeista haluaa auttaa ihmisiä. Sen voi tehdä yksilökäynneillä. Kaikki kunnia tälle vaikealle ja paljon hyvää tekevälle työlle. Mutta myös järkevällä hallinnolla voi auttaa ihmisiä–ehkä useampaakin kerrallaan. Siellä voi puuttua rakenteisiin, jotka luovat ongelmia ja kärsimystä.

Monet valittavat myös, että psykologeille ei kuitenkaan anneta valtaa. Ei tietenkään. Ei kenellekään pidä antaa valtaa vain siksi, että hän on psykologi. On oltava halukas ja pätevä kantamaan vastuuta. On kyettävä hallitsemaan monimutkaisia kokonaisuuksia, on kyettävä tekemään päätöksiä – myös niitä, jotka aiheuttavat ainakin aluksi surua ja epävarmuutta.

Vallankäyttö ei ole likaista ja halveksittavaa. Oikea vallankäyttö edellyttää korkeaa ammattietiikkaa, ja se vaatii aitoa välittämistä ihmisistä. Nämä asiat ovat yleensä kunnossa psykologeilla. Tämän vankan pohjan päälle on helppo rakentaa tiedollista pohjaa. Tässä mielessä hallinnolliset tehtävät sopivat psykologeille erinomaisesti.

Lisäksi suuri osa työpaikan ongelmista on ihan perinteisiä ihmissuhdeongelmia. Olen kuullut, että psykologit ovat tällaistenasioitten ratkaisemisessa hyviä.

Perinteinen psykologin neutraliteetti istuu kyllä huonosti hallinnolliseen työhön. Hallinnossa on useinkin otettava kantaa sen mukaan, mikä on ihmisille hyväksi. On helpottavaa, että voi asettaa tavoitteita ja sanoa ne ääneen. Jos niihin ei päästä, voi miettiä, mikä meni vikaan.

Toki hallinnossa on huonotkin puolensa. Välillä ei löydy ulkopuolista, jota syyttää. Silloin joutuu katsomaan peiliin ja myöntämään, että ei osannut hoitaa jotain asiaa.

Valta tuo mukanaan vastuun. Muussa tapauksessa se olisi mielivaltaa. Hallinnossa ei voi paeta sen taakse, että kyllähän minä tekisin, mutta eihän minua ja fiksuja mielipiteitäni kukaan kuitenkaan kuuntele.

Valta sopisi psykologeille erityisen hyvin senkin takia, että psykologit eivät ole erityisen vallanhimoisia ihmisiä. Puolipakolla vallankäyttöön vedetty ihminen käyttäytyy vallan kahvassa usein paljon fiksummin kuin narsistinen, vallanhimoa pursuva egoisti.

Vesa Nevalainen


Palaa otsikoihin | 2 Kommenttia | Kommentoi