Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


5.6.2014 12.52

Ammattilainen vapaalla

Naapurustoon tehdään jättikokoista, puoliksi avattua tulitikkulaatikkoa muistuttavaa betonihökötystä. Arkkitehtihän siinä rakennuttaa omin pikku kätösin suunnittelemaansa omakotiunelmaa. Aika kätevää.

Kokkiveli pyöräyttää kotonaan hyvät safkat, jos on sillä tuulella. Lääkärin ei tarvitse raahautua tuulen ja tuiskun läpi terveysasemalle antibioottireseptiä jonottamaan. Sen voi kirjoittaa itse tai rimpauttaa kaverille kollegiaalisen avun merkeissä.  Kätevä timpuri kunnostaa oman kotinsa pikkuviat, ja tietokonenörtin kotona aukeaa tiedon valtatie uusimmilla mausteilla.

Omaa ammattitaitoa pystyy hyödyntämään myös vapaa-ajalla, eikä siinä mitään pahaa. Toisaalta, eihän se aina ole mukavaa olla töissä 24/7. Lääkäri tuskin haluaa tutkia naapurin mummon polvea rankan työpäivän jälkeen, eikä rekkakuski ole välttämättä järin innostunut ilta toisensa jälkeen toistuvasta lasten harrastushelvettiin kuskaamisesta.

Mutta onko psykologin koulutuksesta hyötyä myös siviilissä?

Äkkiseltään tekisi mieli vastata kieltävästi. Jos ammattinsa paljastaa kapakassa, saa kuunnella loppuillan jonkun kännisen häirikön avautumista ja parinhakumarkkinoilla saattaa huomata vetävänsä puoleensa mitä räyhäkkäimpiä ripustautujia. Neuvolassa ja koulun vanhempainvartissa saa kuunnella työntekijän tilitystä muitten lapsista, mutta omasta kullannupustaan kuulee korkeintaan pari tavua rivien välistä.

Lisäksi psykologin koulutus opettaa kyselemään ja pohtimaan vähän liikaakin.  Parhaat kumppanit ja Stockmannin tarjoustuotteet on jo aikaa sitten napattu parempaan talteen, kun psykologi vielä pohtii toisaalta–toisaalle -leikkiään.

En ole varma, auttaako psykologinen viisaus parisuhteen ristiriidoissa tai lastenkasvatuksessa. Psykologi on kuitenkin ensisijaisesti ihminen, joka jokapäiväisessä elämässään antaa piut paut oppimilleen kirjaviisauksille. Ehkä se on hyvä näin. Älyllisessä kuplassa on vähän vaikeaa elää hyvää elämää.

Ehkä pahinta on, kun törmää niin sanottuun opetettuun apinaan, joka käyttää keittiöpsykologiaa psykologia vastaan. Psykologi raivoaa lentokentän tiskillä, kun on myöhästynyt jatkolennolta ilman omaa syytään. Ja tiskin takana virkailija käyttää anger management -kaavaa suoraan oppikirjasta.

Mutta kyllä psykologiasta kuitenkin on iloa myös vapaa-ajalla. Kun muut ihmiset tekevät outoja ja kummallisia asioita ja käyttäytyvät meitä kohtaan väärin, alkaa pistää vihaksi ja tekisi mieli vastata samalla mitalla. No sehän ei olisi kovin kypsää. Mutta psykologi osaa laittaa hölmön käytöksen ja typerät ihmiset omaan lokeroonsa. Hän ymmärtää, miksi tuo henkilö käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. Tunnistettu, analysoitu vihollinen ei enää tunnukaan niin pahalta. Kyllä sen kanssa selviää. Ironisella asenteella ja vino hymy suupielessä.

Vesa Nevalainen


Palaa otsikoihin | 4 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
18.6.2014 17.00
Kiitos kirjoituksesta, osui ja upposi ja työpäivän jälkeen myös nauratti! Hyvää kesää kollegoille!
28.8.2014 11.20
Minä vain
aiemmasta päivityksestä
Hei,

Kysymykseni ei liity tähän vaan aiempaan päivitykseesi koulukurista (http://www.psyli.fi/ajankohtaista/blogi/vesa_nevalaisen_blogi?1037_a=comments&1037_m=1038&1079_a=comment&1079_m=1112#addcomment_1112 ).

Siellä oli seuraavanlainen kohta:

"Tutkimusten mukaan Suomessa ovat maailman kolmanneksi hyvinvoivimmat nuoret. Tutkimusten mukaan he keskustelevat henkilökohtaisista ongelmistaan kaikkein mieluiten oman opettajan kanssa."

Muistaisitko vielä, mikä kyseinen tutkimus oli? Teen aiheeseen liittyvää gradua, ja sen vuoksi minua kiinnostaisi tämä kovasti :) .
31.8.2014 14.10
HOITAJA
MITEN PSYKOLGI MÄÄRITTELEE TÄSSÄ KOHTAA ,HÖLMÖN KÄYTÖKSEN TAI SEN KUKA,MIKÄ JA MITENKÄYTTÄYTYVÄ IHMINEN ON TYPERÄ??
1.9.2014 18.23
vesa nevalainen
vastaus
Siinä on kaksikin tutkimusta. Opettajalle puhuminen on muistaakseni lapsiasiainvaltuutetun tutkimuksesta. Tuo hyvinvointitutkimus on Unicefin tekemä, ja muistin pikkuisen väärin, eli suomalaislapset ovat neljänneksi hyvinvoivimpia. Tarkempia tietoja saat, kun laitat minulle sähöpostia!