Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


19.8.2016 9.30

Elämästä kärsijä

Tulipa jouduttua arvioinnin kohteeksi. Palautteeksi tuli, että parhaiten minua voi kuvailla elämästä nauttijana. Siis miten paljon ihmisiä voi huijata? Ikinä en muista varsinaisesti nauttineeni yhdestäkään päivästä. No ehkä silloin, kun luokkakaverilla jäi lenkkimakkara polkupyörän ketjujen väliin.

Miksi minusta sitten tuli arvion perusteella elämästä nauttija? Koska työntekijät arvioivat, että minulle on tärkeää se, että ihmisellä on oltava riittävästi vapaa-aikaa. Arbeit macht frei mutta se ei saa olla koko elämä. Kyllä minä tästä hyvästä mielelläni elämästä nauttijan nimikkeen otan kantaakseni. Eikä tässä painotuksessa ole pelkästään nautinnon suomisesta kysymys. Elämästä ja vapaa-ajasta virkistynyt työntekijä jaksaa maanantaina painaa entistä enemmän töitä. Sekin on ihan peruspsykologiaa, jonka kellon ympäri huhkiva työn sankari on autuaasti unohtanut.

Lapset näyttävän nauttivan, heille elämä on usein muutakin kuin suorittamista. Aiheuttaakohan tämä sen, että kovin monet hapannaamaiset aikuiset eivät voi sietää lapsia silmissään.

Aika monet aikuiset hakevat nautintoa hampaat irvessä. Ilo irti, vaikka syrän märkänis. Pullo viinaa ja sitten remuamaan kylille. Tosin ilo loppuu aika lyhyeen: vessanpytylle tai putkaan.

Nautintoa haetaan vastapainoksi jatkuvalle suorittamiselle, mutta siitä tulee helposti uusi suoritus. Lomalla on tavattava joka ikinen tuttavan planttu ja nähtävä kaikki Unescon maailmanperintökohteet. Nauraa pitää, niin että pissat meinaa mennä housuun. Seksiä saisi olla mielellään paljon, ja sen pitäisi tuottaa autuaallista tyydytystä.

Todellisuudessa jo kolmannen sukulaisen tapaaminen tuntuu tylsältä, matkailu uuvuttaa ja nauru on – laulun sanoin – vain väsynyt suu. Seksi menee jyystämiseksi. Hyvä ettei katsota kellosta aikaa.

Nautinnon hetket livahtavat ohitsemme huomaamatta. Kurt Vonnegut -vainaja opettikin, että jos joskus tuntuu hyvältä, se pitää sanoa ääneen, koska silloin siitä jää muistijälki: ”If this isn’t nice, then what is?” Vaikuttaa psykologisesti järkevältä. Ilmankos sen keksijä ei ollutkaan psykologi, vaan kirjailija. Toisaalta lähellä psykologia oleva ystävä sanoo samaa: pitää aina muista kehua, kun toinen on tehnyt tai kokenut tai pukenut jotain uutta. Viisas hänkin.

Mutta pitääkö elämästä nauttia? John Stuart Mill sanoi olevansa mieluummin onneton Sokrates kuin tyydytetty sika. Maija Vilkkumaa laulaa, että jonain päivänä hän ei haluakaan enemmän kuin mitä ikinä saa. Silloin kateus ja viha katoaa, ”ja sitten mua ei oo”. Entä jos elämän kuuluukin olla pyristelyä, suorittamista, yrittämistä? Tuleeko siitä hyvä mieli, tunne siitä, että elämä on käytetty oikein? Onko nautinnon etsimättömyys sittenkin nautinnollista?

Onko nautintoja monenlaisia? Sellaisia välittömiä nautintoja, eräänlaisia pikavoittoja, ja sitten sellaisia vakavampia nautintoja, sellaisia jotka muuttavat itseä ja maailmaa? Ja kumman kaltaisia nautintoja itse kukin haluaa? Millaisia nautintoja opetamme lapsemme/oppilaamme haluamaan? Onko oikein tuntea moraalista ylemmyyttä siitä, jos omat nautinnot tuntuvat syvällisiltä?

Itse nautin salaa ihan pikku asioista. Keto-orvokin kukasta, lämpimän soran rahinasta jalan alla, uneliaasta iltapäivästä ihanasti melkein liian lämpimässä huoneessa, pienestä sormen hipaisusta ohimolla.

Pistetäänkö pystyyn kisa siitä, kuka onnistuu nauttimaan pienimmästä asiasta? Kuka on suurin tyhjännauttija?

Vesa Nevalainen


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi