Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


8.6.2015 7.57

Ihminen pelkää ihmistä

Ihmiskunta on nakertanut aineiden rakenneosia aina kvarkkeihin saakka. Hubble ja muut hauskat vempeleet auttavat meitä hahmottamaan kaukaisia galakseja. Valtamerten pohjatkin alkavat tulla tutuiksi, jopa Antarktiksen jäätikön alaisia vesiä on tutkittu. Ihmisestä itsestään ihminen tietää yllättävän vähän.

Ihmismielestä on hätkähdyttävän vähän kokonaisteorioita. Viimeisen taisi tehdä itse Sigmund Freud. Tämän jälkeen on toki yritetty selittää ihmismieltä muun muassa behaviorismin ja evoluutiopsykologian avulla, mutta ihmismielen arvoitusten selittäjinä ne ovat auttamattoman rajallisia.

Psykologiset termit tuntuvat olevan kuuma peruna. Käytetään mieluummin kiertoilmaisuja kuin mennään asiaan. Se, miten kaksi ihmistä tulee toimeen keskenään, on mitä suurimmassa määrin psykologinen asia. Kuitenkaan ei sanota, että ihmisten välillä on psykologiaa vaan kemiaa.

Psykologinen apu antaa ihmisen elämään perspektiiviä, avaa uusia mahdollisuuksia, auttaa löytämään ratkaisuja, lyhyesti: laajentaa tajuntaa. Kuitenkin tajunnan laajentajiksi väitetään huumeita ja psykologeja kutsutaan kallonkutistajiksi. Eihän tässä ole mitään järkeä.

Psykologeja pelätään ja ihaillaan, mutta ei aina arvosteta. Ihmiskunta ei osaa päättää, miten suhtautuisi heihin jotka kuitenkin eniten ihmisistä tietävät. Osa luulee ihan vilpittömästi, että psykologi osaa lukea ajatuksia, ja osa pitää ammattikuntaa ihan yhdentekevänä. Usein tämä antagonismi mahtuu yhden ja saman ihmisen sisään.

Sekin on mielenkiintoista, että psykologia on piilotettu peruskoulussa jonkin ihme terveystiedon taakse. Siis jotenkin samaan luokkaan kainalohien torjunnan ja ehkäisyn käytön kanssa. Ettei vaan kukaan erikseen huomaisi, miten tärkeitä nämä ihmissuhdetaidot oikeasti ovat.

Tuntuu, että lähes jokaisella on nykyään koira. Sille leperrellään, se pääsee sänkyyn, se saa pusuja, sen kuvia ladataan Facebook täyteen, sen kuoltua itketään katkerammin kuin monen ihmisen perään. Ihminen on tehnyt koirasta ihmisen, jollaista emme itsestämme saaneet. Koiraa ei tarvitse pelätä, koska se tottelee ja rakastaa meitä sokeasti. Koira ei ole liian monimutkainen: sitä voi ymmärtää.

Ihminen on hyvää vauhtia poistamassa itsestään paljon inhimillistä. Rypyt poistetaan, liian isoja ulokkeita viilataan pienemmiksi ja liian pieniä turvotetaan Botoxilla. Kaikki haluavat näyttää ihan samalta. Muotiliikkeen vahatuilta mallinukeilta. Kun tavoite on saavutettu, kuka enää rakastaa ketään. koska kaikki ovat samanlaisia?

Vesa Nevalainen


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi