Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


22.8.2013 14.23

Joskus vaatii taitoa epäonnistua

Ihminen on mukavuudenhaluinen olento. Asioiden pitää mennä mukavasti omilla tutuilla raiteillaan ja rahaa tulee tulla laariin tasaista tahtia. On psykologisesti tervettä kuvitella, että kaikki tämä hyvä jatkuu ikuisesti.

Hulluksihan siinä tulee, jos koko ajan näkee mörköjä taivaanrannassa. Eihän sellaista jaksa kuin Raimo Sailas ja Matti Rimpelä, mutta nehän ovat molemmat jo eläkkeellä. Mutta hyvänolontunteeseen tuudittautuminen on vaarallista, varsinkin jos työskentelee ankarasti kilpaillulla teollisuusalalla globaalissa maailmassa.

Otetaan esimerkiksi suomalainen puunjalostusteollisuus. Vuosisatoja painettiin samalla sabluunalla, ja nyt menee huonosti. Stora Enson ovet paukkuvat viikoittain, mutta ovista ei ole paluuta työntekoon. Nyt on taas 2500 ihmistä joutumassa pihalle. Sellainen täysi messukeskuksellinen väkeä. Perustelu on se tuttu, eli tavara ei käy kaupaksi. Tosiasiassa liikevaihto pysyi ennallaan, mutta liiketulos puolittui. Siitähän eivät kasvottomat omistajat tykkää. Hulluinta tässä on, että osakkeiden arvo ei nouse näillä supistustoimilla.

Mutta kaikella perinteisellä teollisuudella ei mene huonosti edes Suomessa. Ovathan Koneen hissitkin perinteisiä tuotteita ja kilpailu kovaa. Mutta liikevoitto kasvaa kohisten, samoin osakkeen arvo, ja työntekijätkin saavat pitää hommansa. Siellä uskalletaan uudistua.

Storassa jauhetaan samaa myllyä ja ihmetellään, kun vikkelämmät ihmiset ja firmat ajavat edelle. Olisikohan kannattanut mieluummin kehittää tuotevalikoimaa. Puusta kun voi paperin lisäksi tehdä oikeastaan mitä muuta vaan: kissanhiekkaa, viinaa, kangasta, älyvaatteita, biopolttoainetta, Pinokkion varaneniä. Vain mielikuvitushan tässä on rajana.

Jouko Karvinen veti Stora Enson pääjohtajana kannustimineen kolme miljoonaa euroa vuonna 2012. Tuolla rahalla luulisi keksivän muutakin kuin tupakin polton ja tuotantolaitosten sulkemisen. Kolme milliä! Jopa minä hoitaisin homman paremmin tuolla liksalla.

Tässä olisi kyllä psykologialla tilausta. Edes vähäsen myönteinen ilmapiiri pitäisi saada, että porukat alkaisivat innovoida uutta. Kaikki tuttu ja turvallinen pitäisi olla valmis romuttamaan. Luottaa pitäisi ihmisiin, eikä yrittää itse vääntää kaikkea. Eivät nämä mitään ihmejippoja ole; ihan sitä väheksyttyä mutta silti (tai siksi) toimivaa keittiöpsykologiaa.

Karvinen muuten istuu myös Nokian hallituksessa. Sielläkin tuntuu kiinnostavan väen vähentäminen, eikä uusille urille lähteminen. Nokiahan tekee yhä hyviä puhelimia, mutta kukaan ei enää osta Nokiaa, koska kukaan ei enää osta Nokiaa. Miten tässä nyt kaikki onnistutaan sössimään?

Psykologin on helppo selittää, miksi kaikki menee aina vain huonommin. Jokaiselle on tuttu tilanne, kun tekee jotain vaativaa hommaa, rassaa vaikka autoa, sitten meisseli lipsahtaa ja sitten hermostuksissaan rikkoo yhä lisää paikkoja. Epäonnistuminen ruokkii itseään. Samalla logiikalla onnistuu pilaamaan kokonaan kakun, jossa oli alkujaan vain pieni kauneuspilkku. Paniikissa tehdään juuri se, mitä ei pitäisi tehdä. Ja tässä me olemme hyviä; olemme kuitenkin kansakunta, joka onnistuu ryssimään tärkeän jääkiekkopelin, vaikka johdamme jo 5–1. Stora Nokiassa tehtiin pieniä mokia, kavahdettiin niitä ja alettiin sekoilla oikein urakalla. Mentiin paniikkiin.

Ehkä teollisuuteen pitäisi saada psykologiaa, siis ihan oikeasti. Jospa suomalaisetkin firmat alkaisivat kiinnostua siitä, mitä ihmiset haluavat, mikä saa heidät innostumaan. Sellaisesta kuluttaja on valmis maksamaan paljonkin. Markkinointipsykologinen osaaminenkaan ei taitaisi tehdä pahaa. Sekin olisi aika kivaa, jos psykologit osaisivat ja uskaltaisivat lähteä tällaiseen toimintaan mukaan. Mutta ennen kaikkea, psykologien pitäisi opettaa suomalaiset voittamaan: kun olemme maailman suurin kännykänvalmistaja, pitää kasvaa lisää eikä alkaa katsella peruutuspeiliin. Tai jos kasvun rajat ovat tulleet vastaan, pitää tehdä jotain ihan muuta.

Vesa Nevalainen

Kirjoittaja omistaa mikroskooppisen määrän huonosti tuottavia Stora Enson osakkeita.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja