Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


7.11.2013 9.45

Mielihygienisti

Tulipa käytyä suuhygienistilla. Hampaissa ei yhtään reikää, ei kipuja, kaiken piti olla kunnossa. Lopputuloksena 40 minuuttia ammattitaidottoman tuntuista käsittelyä ja samalla jatkuvaa nalkutusta.

Mitenkähän tuo tyyli sopisi psykologin työhön?

Siis että eipä ole tainnut tulla pidettyä huolta itsetunnosta, ja superegosta täytyy pitää huolta joka päivä. Pitää harrastaa introspektiota ja itseanalyysia. Ja kyllä näyttää siltä, että rouva/herra ei ole huolehtinut kognitiivisten prosessien huollosta ollenkaan riittävästi. Jos tämä sattuu, niin se johtuu siitä, että pitääkin sattua.

Tehot lisääntyisivät kummasti, jos hommia paiskittaisiin lääkärityylillä. Uusi asiakas joka viidestoista minuutti. Ja mikäs teitä on vaivannut? Jaahah, määrään tähän syysmasennukseen nyt puolentoista tunnin lenkin joka ilta ja sen jälkeen lasillisen, vain lasillisen, punaviiniä mielen piristykseksi. Puolison kanssa juttelua sen jälkeen vähintään 2 000 sanan verran. Kiitos, sepä olikin siinä, seuraavaksi alan kirjoittaa muistiinpanoja tästä käynnistä.

Autokauppiaan tyyli voisi olla myös aika kivaa vaihtelua: meillä olisi tässä tällainen vähän käytetty tiedostamaton, ollut vain yhdellä herttaisella mummolla, joka käytti sitä vain sunnuntaisin kirkkoon mennessään. Kaupan päälle tulee sitten egon pörhennys ja araknofobian syyshuolto. Ja kaupan päälle seksuaalienergiaa kunkin tarpeiden mukaan.

Voisihan psykologityöhön ottaa mallia poliisityöstäkin. Ensin suunnitellaan magee auto ja sitten ajellaan pitkin kaupunkia. Kun pariskunnalla tulee vaikeuksia keskenään tai lasten kanssa, mennään väliin ja tarjotaan hyviä neuvoja. Jos ei homma ala toeta, niin pistetään ne autoon ja lähdetään toimistolle selvittelemään asioita hartaasti ja ajan kanssa.

Voikohan nettikirjoittelu olla jollekin työ? Ainakaan siitä ei kannata ottaa mallia psykologitoimintaan: ”Ai että ahdistaa vai? No tuo oli kyllä v-tu tyhmintä mitä mä oon kuullut aikoihin. Siis mitään noin tyhmää ei saisi edes ääneen sanoa. Missähän tuollaisia taukkeja oikein kasvaa?”

Vesa Nevalainen


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
7.11.2013 12.29
kirsi
Vain suuhygienisteillä ja kampaajilla on oikeus haukkua asiakkaitaan.