Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


21.1.2015 10.50

Rotupsykologiaa

Minusta tuntuu, että ihmisiä on kahta eri rotua. Toisen nimi on Homo Humoristicus ja toisen Homo Fundamentaliscus. Homo Humoristicuksen mielestä edellä kuvattu kahtiajako on oikeastaan ihan hauska, vähintään pikkunäppärä. Hänelle on tyypillistä se, että hän näkee ympäröivän maailman aika hassuna paikkana. Siinä tallustelevat ihmiset toimivat usein huvittavalla tavalla. Se naurattaa häntä.

Homo Fundamentaliscus on totinen torvensoittaja. Hänellä on yksi tai useampia tavoitteita, joita kohti hän pyrkii väsymättömällä voimalla. Hän kokee maailman ja sen ihmiset keskeneräisiksi. He ovat vajavaisia, ja Homo Fundamentaliscuksen tehtävä on kasvattaa tai pakottaa heidät paremmiksi. Tiukan paikan tullen kaikki keinot ovat sallittuja.

Molempien tyyppien sisällä esiintyy melkoisen suurta vaihtelua. Humoristi voi olla kaikkia rakastava, itselleen vedet silmissä naurava humanisti tai kaikille muille estotta irvaileva riiviö. Fundamentalisti ei voi sietää jälkimmäisiä, mutta ensimmäisiä hän pelkää ihan tosissaan.

Fundamentalistien joukossa on omalla hyvälle asialleen omistautuneita ihmisiä, jotka parantavat maailmaa tai luovat taidetta, joka kestää vuosisatoja. Siellä on myös hengenvaarallisia ihmisiä, jotka ovat esimerkiksi uskonkiihkossaan valmiit tekemään lähes mitä vaan. Humoristi voi tölviä fundamentalisteja, mutta koska nämä eivät ymmärrä huumoria, on lopputulos karmaiseva.

Taivas ja helvetti ovat täynnä fundamentalisteja, ja sama henkilö voi olla yhtä aikaa molemmissa. Riippuu, kenen Jumalalta kysytään. Mutta minne humoristi päätyy kuolemansa jälkeen? Turha kysyä häneltä itseltään, sillä hän luultavasti väittää uudelleensyntyvänsä joksikin nilviäiseksi. Humoristi tietää olevansa liian pieni voidakseen ratkaista elämän suuria kysymyksiä. Varmaa on vain se, että helvetissä ja taivaassa on kuolettavan tylsää. Ja sitä kestää iankaikkisesti. Siinäpä kaksi paikkaa, joita kannattaa vältellä.

Toisin kuin luulisi, nämä kaksi ihmislajia voivat risteytyä keskenään. Toki jo hedelmöittämisen hetkellä toinen pakertaa viimeisen päälle ja kaikkensa antaen, mutta toinen kokee, että mokomassa nytkyttelyssä on myös jotain perin koomista.

Monia ominaisuuksia voi oppia, vaikka ne puuttuisivatkin syntymähetkellä. Mutta taitavinkaan psykologi ei voi tehdä fundamentalistista humoristia. Hän voi toki suunnata kiihkon kohteen jonnekin muualle kuin esimerkiksi terrorismiin. Eikä humoristikaan pääse karvoistaan, vaikka hän voikin koettaa sellaista. Aina sieltä joku naurun tirskahdus ilmoille pääsee. Mutta psykologi voi ohjata humoristia huomaamaan sen, milloin tämä on loukkaava muita kohtaan.

Näistä syistä onkin kummallista, että terroristiasioissa psykologit on sijoitettu pelkästään psykologisten seuraamusten hoitoon. Psykologeilla olisi sanansa sanottavana myös siitä, miten terrorismin kehittymistä voitaisiin ehkäistä. Ja jos tällainen mustan huumorin sävyttämä huumori ei uppoa, niin eipä hätää. Kyllä psykologeista löytyy myös fundamentalistihenkilöitä, jotka selittävät tämän kaiken ihan toisella tavalla. Tutkimuksiin vedoten, ja lähdeviitteiden avulla. Molempia tarvitaan.

Vesa Nevalainen

Kirjoittaja tietää muttei halua myöntää, että hänessä asuu myös pieni fundamentalisti.


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi