Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


11.6.2013 14.53

Terveisiä koulusta!

Kouluihin pitäisi saada kuri. Ongelmanuorten ei saa enää antaa haistatella opettajia. Siis hetkinen.


Kerrataanpa tosiasioita.  Jokaisessa koulussa on järjestyssäännöt. Jälki-istuntoja annetaan ja kasvatuksellisia keskusteluja käydään. Rehtori voi vapauttaa oppilaan loppupäivän opetuksesta ja koulun johtokunta voi  erottaa oppilaan koulusta. Opettajien kunnioitusta ja arvostusta edellytetään, eikä haistattelua tai muuta huonoa käytöstä suvaita.

Lähes kaikissa kouluissa on käytössä jokin sosiaalisia taitoja ja tunnetaitoja kehittävä ohjelma. Esimerkiksi  Helsingissä käytetään KiVa -ohjelmaa 90 prosentissa kouluja, ja myös Friends, Askeleittain ja vertaissovittelu ovat käytössä noin neljäsosassa kouluista.

En ole kuullut yhdestäkään koulusta, jossa olisi käytössä niin sanottuun vapaaseen kasvattamiseen perustuva kuritus, tai tässä tapauksessa kurittomuus. Harva kotikaan tällaista käyttää. Joitakin koululaisia on kyllä pahasti heitteillä, mutta silloin ei ole kyse ideologisesta valinnasta vaan siitä, että vanhempien päihde- tai muu ongelma on karannut käsistä. Summerhill tuntuu etäiseltä sanalta 60-luvulla.

Tutkimusten mukaan Suomessa ovat maailman kolmanneksi hyvinvoivimmat nuoret. Tutkimusten mukaan he keskustelevat henkilökohtaisista ongelmistaan kaikkein mieluiten oman opettajan kanssa. Oppilaat arvostavat työrauhaa ja haluavat oppia asioita.

Onhan kouluissa toki yksittäisiä ongelmia. Mutta miettikääpä omia kouluaikojanne. Aivan kuin silloinkin olisi ollut häirikköjä ja huonoa, jopa epäkunnioittavaa käytöstä. Opettajalle haistateltiin. Pipoa yritettiin pitää päässä tunnilla. Tosin omina kouluaikoina kukaan ei halunnut pitää pipoa päässä ulkonakaan.

Koulujen kurinpitosäännöksiä ollaan muokkaamassa. Ilmeisesti lakiin tulee mahdollisuus tarkastaa tarvittaessa oppilaan laukku esimerkiksi aseiden varalta. Aika tärkeä lisäys. Opettajien kasseja ei tulla tarkastamaan jatkossakaan, vaikka voihan sielläkin olla vaikka mitä. Lisäksi jatkossa lienee mahdollista korvata hiljaa istuttava jälki-istunto työpalvelulla. Kuulostaa kerrassaan järkevällä.

Lakiin ei olla palauttamassa takaisin mahdollisuutta huitoa karttakepillä tai nostaa oppilas naulakkoon roikkumaan. Lakiin ei ehdoteta opettajalle mahdollisuutta solvata oppilaita. Itseäni solvattiin hilpeällä 70-luvulla koulussa muun muassa haisevaksi silliksi ja jätkänpuolikkaaksi. Se ei auttanut minua pysymään kurissa.

Vaikuttaa kovasti siltä, että kouluissa on jo se kuri, jota sinne kaivataan. Eikö tämä tunnu kenestäkään hassulta? Tässä on jotain samaa, kuin jos poliitikot alkaisivat suureen ääneen vaatia jokaiselle suomalaiselle televisiota tai kännykkää. Tällaiselle aloitteelle luultavasti naurettaisiin. Mutta kun vaaditaan kuria, ääniä ropisee laariin kuin jyviä Sampon jyväputkesta farmarin peräkärryn lavalle.

Vesa Nevalainen


Palaa otsikoihin | 3 Kommenttia | Kommentoi