Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


16.3.2015 12.39

Väkivalta on valtiovallan suojeluksessa

Tupakka tappaa, ja sen käyttöä yritetään rajoittaa. Alkoholi on vaarallista saavikaupalla vedettynä, eikä sitä saa antaa lapsille. Seksi hämmentää lapsia, ja yhteiskunta pyrkii estämään, että lapset eivät pääse luuraamaan mitä törkeyksiä tahansa. Väkivallan näyttämistä sen sijaan rajoitetaan varsin vähän ja ikään kuin muodon vuoksi. On arvioitu, että 18 ikävuoteen mennessä jokainen jenkkinuori on nähnyt pelkästään telkkarista 200 000 väkivallantekoa.  Mitenkäs tässä näin pääsi käymään?

Väkivalta tappaa siinä missä päihteiden käyttökin. On osoitettu, että varsinkin väkivaltaan taipuvaiset henkilöt ottavat televisioväkivallasta vaikutteita. Kuulin lounastunnilla tutkimuksesta, jonka mukaan joka kolmas nainen maailmassa on kokenut väkivaltaa. Joka kolmas! Ja koko ajan joudumme lukemaan lehdistä, miten ihmisiä ammutaan, puukotetaan, potkitaan, hakataan hengiltä.

Onhan noita laimeita keinoja rajoittaa väkivaltaa, ikärajoja ja vastaavaa. Mutta eihän niitä kukaan noudata. Taannoinen pääministerikin näytti mallia marssimalla korskeasti pienten lastensa kanssa väkivaltaleffaa katsomaan. Ja vaikka joku kukkahattuvanhempi koettaakin noudattaa ikäsuosituksia, niin aina siellä pikkulapsiohjelman mainoskatkon aikana tulee raakaa väkivaltaa.

Ihan oma lukunsa on niin sanottu "taideväkivalta". Tarantinon elokuvissa jauhetaan syvällisiä samalla, kun suolenkappaleet sinkoilevat seinille. Mutta se on muka taidetta se. Nirppanokkaiset leffakriitikot eivät anna yli kolmea tähteä millekään elokuvalle, jossa ei veri lennä –filosofisesti ja korkeakulttuurisesti, totta kai.

Psykologit tai muut pehmoilijat on aikaa sitten pilkattu hiljaisiksi. Väkivalta on osa ihmisluontoa, väkivaltateollisuus pilkkaa, ja pitäähän jokaisen osata puolustautua. Väkivallalle löydetäänkin aina jokin oikeutus kuten pyhä sota, isänmaa tai joskus jopa maailmanrauhan turvaaminen. Ja kun Nico Petteri vetää naapurin Roopea turpaan, niin onhan sillekin syy: "no ku se Roope ärsytti" (s.o. oli olemassa).

Väkivaltateollisuus on biljoonan dollarin sampo, joten siinä bisneksessä toimijat pitävät kyllä huolta siitä, että show tulee jatkumaan hamaan maailman tappiin. Eikä sovi unohtaa massiivista aseteollisuuttakaan. Eikä se armeijakaan mielissään olisi, jos kaikki ryhtyisivät puunhalaajiksi.

Mutta on tässä takana jotain muutakin, jotain psykologisempaa. Maailma ja elämä on täynnä toinen toistaan monimutkaisempia ongelmia, joihin ei löydy ratkaisua, vaikka kuinka pohtisi päivät pääksytysten. Ajatella, miten mukavaa olisi, jos ei tarvitsisi kuunnella ja ymmärtää toisia tai odottaa, että monimutkainen demokraattinen prosessi päätyisi johonkin järkevään lopputulokseen. Väkivalta on oikotie ratkaisuun. Ei hyvään sellaiseen, mutta antaahan se illuusion siitä, että jotain on saatu tehtyäkin. Väkivalta on lyhytjänteisen ja tyhmän ihmisen Eldorado ja onnela. Vähän tyhmempikin voi olla väkivallan avulla vallan kahvassa – kun ei muuten pärjää.

Ja kun omat väkivaltaiset ajatukset alkavat hävettää, voi avata television tai netin. Sieltä tulee mihin vuorokauden aikaan tahansa tukea sille, että ei kannata liikoja miettiä. Antaa nyrkin viuhua ja reikäraudan laulaa.

Tähän asti olen selvinnyt lyömättä ketään. Kyllä tekin siihen pystytte.

Vesa Nevalainen


Palaa otsikoihin | 3 Kommenttia | Kommentoi