Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


5.3.2013 13.28

Romaanit kunniaan

Löysin mapillisen oikein mielenkiintoisia psykologisia artikkeleita, mutta heitin suurimman osan pois. Tiedän, etten koskaan ehdi lukea niitä. Sitä paitsi ne ovat sietämättömän vanhoja, noin vuodelta 1992. Samanikäisiä kuin vanhin lapseni.

Sen sijaan ei tulisi mieleenkään heittää pois yhtään romaania, edes sitä huonointa; ei edes sitä kirottua Mason and Dixonia, joka ylitti kapasiteettini. Jonain päivänä saatan hyvinkin kellistää senkin penteleen.

Tieteellisistä kirjoista oppii mielenkiintoisia detaljeja, jotka vanhenevat aika pian ja jotka kuvaavat aika pientä siivua maailmasta.

Romaaneista oppii kokonaisia maailmoja nyansseineen. Siellä on ihmisiä, joita kohtaan voi tuntea kaikkia mahdollisia tunteita. Saattaa käydä niin, että miettii, mitä kuuluu jollekin vanhalle ystävälle, ja sitten tajuaa, että se ystävä olikin ”vain” romaanihenkilö.

Väitän, että romaaneista oppii enemmän psykologiaa kuin tietokirjoista. Pakkohan näin on olla, sillä usein jopa miljoonat ihmiset ovat kokeneet kirjaklassikon omakseen, sellaiseksi, joka  kuvaa heidän tunteitaan, auttaa heitä ymmärtämään omaa ja toisten elämää. Hyvä kirja ei myöskään tunnu vanhenevan; sen tulokset kestävät aikaa.

Itse koen oppineeni paljon kirjoja lukemalla. Tietokirjoista olen viisastunut ehkä kymmenen prosenttia ja kaunokirjallisuudesta loput yhdeksänkymmentä prosenttia. Vuosikaudet mietin, mikä minussa on vikana, kun luen vääriä kirjoja. Kenties olen vain muita tyhmempi? Nykyään olen enemmän ja enemmän tyytyväinen siitä, että olen pitänyt pääni. Tämä 10/90 prosentin oppineisuuteni on tehnyt minut valmiimmaksi kohtaamaan kaikenlaista yllättävää, enkä enää riehaannu ihan joka vastoinkäymisestä. Ainakin toivon ymmärtäväni, että asiat ovat joskus monimutkaisia. Ehkä minulta puuttuu joitakin termejä ja knoppitietoja, mutta nehän löytyvät nykyään Googlesta.

On hirmuinen harmi, jos ihmiset ja psykologit eivät ehdi lukea romaaneja.  Silloin köyhtyy kielen lisäksi myös ajattelu. Ja sehän on paha juttu.

Vesa Nevalainen


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja