Psyko-blogi

Vesa Nevalainen pysäyttää ja haastaa lukijoita blogissaan – eikä päästä ketään liian helpolla.

Nevalainen on psykologian lisensiaatti, joka on kirjoittanut muun muassa useita psykologian alan tietokirjoja.


16.6.2016 18.00

Ei se voi olla totta

Tuli taannoin tehtyä eräs, sanotaanko tehtävä. Huomasin kaikki pienet ilmeet ja poikkeamat, mutta en nähnyt sitä todellista tappovehjettä, isoa uhkaa. Se ylitti uskomiskykyni. Ja kerran istuin pubissa ja katsoin katastrofielokuvaa, jossa lentokoneet törmäsivät pilvenpiirtäjiin ja ihmiset kirkuivat. Pitkään aikaan ei tullut mieleenkään, että se voisi olla totta.

Ihan samaahan tapahtuu nyt USA:ssa. Ei kukaan usko, että Yhdysvaltain presidentti voisi rakennuttaa meksikolaisilla muurin rajalleen ja laittaa nämä vielä maksamaan tarvikkeet. Tai että presidenttiehdokas sanoisi, että voisi ampua ihmisen kadulla, eikä se hetkauttaisi hänen suosiotaan. Kuitenkin Donald Trump tekee juuri tätä. Hänen mielipiteensä ovat niin yliampuvia, ettei kukaan ota niitä tosissaan. Ehkä pitäisi.

Harva saksalainen tiesi 40-luvulla keskitysleireistä. Moni olisi voinut tietää, mutta se mitä tapahtui, oli aivan liian röyhkeää. Minä en voisi toimia sillä tavoin, joten eihän kukaan muukaan ihminen voisi tehdä niin. Ei ainakaan se, jota olen itse äänestänyt.

Entäs Suomessa? Hallitus lupaa työllistää lisää ihmisiä, ja samaan aikaan pidennetään väkisellä työssäkäyvien työaikaa vähintään kolmella lisäpäivällä. Ihmiset suostuvat siihen, koska koko ajatus on täydellisen epälooginen ja järjetön. Palkanmaksajien ostovoimaa alennetaan, vaikka ainoa sektori, joka on vetänyt, on ollut kotimainen kysyntä. Vientiteollisuus tekee huonoja tuotteita, jotka eivät kelpaa kenellekään, ja heistä tehdään jatkossa palkkamalli meille muille, jotka emme ole ryssineet niin pahasti.

Yksilötasolla meillä on nämä Auervaarat. Me lankeamme kerta kerran jälkeen heidän pauloihinsa siksi, että he lupaavat jotain käsityskykymme ylittävää ihanuutta. Ja he ovat valmiit viemään meiltä niin paljon, että sekin ylittää kaiken sen, mitä voimme kuvitella. Koska me itse emme voisi koskaan olla niin häikäilemättömiä, ei kukaan muukaan voi toimia niin. Ai ei vai?

Vanhassa laulussa lauletaan, että ellet miljoonaa pysty kavaltamaan, turha on rikoksesta haaveillakaan. Tässä on tehty tarkka psykologinen oivallus. Jokainen meistä huomaa, jos kiero pizzataksi meinaa huijata meiltä viitosen. Mutta arvatkaa, montako viitosta pystyy ujuttamaan vaikkapa talo- tai autokauppaan? Ihminen on aika pieni olento, jonka psyykkinen kapasiteetti pystyy parhaiten käsittelemään asioita, jotka ovat konkreettisesti laskettavia. Kun mennään yli omien sormien, ollaan heti vaikean matematiikan alueella. Länsimetron budjetti ylittyi puolella. Siis hirveällä kasalla rahaa. Harvapa tuosta osasi älähtää.

Ylipäätään ajattelemme, että toinen toimii kuten me. Rakastan tuota ihmistä sydämeni pohjasta, joten totta kai hänkin rakastaa yhtä paljon. Jos minä en pölli lompakkoa, jonka joku on pudottanut kadulle, ei kukaan muukaan tee niin. Jos minä en hakkaa vaimoani kännipäissäni, ei kukaan muukaan tee niin. Se mäiske ja kirkuna tuli jostain television elokuvasta.

Me ryvemme itsesäälissä ja ajattelemme, että kaikki muut ovat eettisesti korkeammalla tasolla kuin me. Vain minä olen itsekäs, vain minä hermostun joutavista asioista. Vain minä tiuskin muille ihmisille. Vain minä olen mustasukkainen ja kateellinen. Jos huomaamme toisissa ihmisissä tällaisia ominaisuuksia, sen täytyy johtua siitä, että kaikkien muitten pahojen ominaisuuksien lisäksi myös projisoimme toisiin ihmisiin omia pahoja tunteitamme. Pitääpä napata lisää nappia naamaan ja ottaa vielä yksi lisävuosi terapiaa. Jotkut ihmiset vaan ovat niin suuren mittakaavan mulkvisteja, että emme usko sen olevan mahdollista.

Näihin psykologisiin ilmiöihin kannattaisi joskus ottaa mallia fysiikasta. Jos jokin epätodennäköinen ilmiö olisi totta, niin täyttäisikö se aukon, tekisikö se kuvion täydelliseksi? Jos se täyttää, niin ehkäpä se sittenkin on totta?

Kaikki, mikä voi olla totta, voi todellakin myös olla totta. Vaikka et itse toimisikaan niin.

 


Palaa otsikoihin | 6 Kommenttia | Kommentoi