Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

7.2.2018 15.18

Eduskunnassa kirjallinen kysymys lasten mielenterveyspalveluista

Lastensuojelun tilanne on vaikeutunut merkittävästi.

lastensuojelu_AS070218
Eduskunnassa on tehty kirjallinen kysymys lasten mielenterveyspalveluiden ja lastensuojelun tilanteesta. Kuntaliiton viime viikolla julkaiseman kyselyn mukaan lastensuojelun tilanne on vaikeutunut merkittävästi, ja lasten mielenterveyspalvelujen saatavuudessa on ongelmia.

Noin kolmasosa lastensuojelun järjestäjäorganisaatioista arvioi sijoittavansa lapsia kodin ulkopuoliseen sijoitukseen usein siksi, että lapsen mielenterveyspalvelut eivät ole järjestyneet.

Reilu kymmenes vastanneista arvioi, että lasten tarvitsemat mielenterveyspalvelut jäävät useimmiten lapsilta kokonaan saamatta. Puolet arvioi, että tarvittava palvelu on saatavilla, mutta prosessi on vaikea ja aikaa vievä. Kuntakyselyyn vastasi 92,3 prosenttia kaikista Suomen 180:stä lastensuojelun järjestäjätahosta. 

Mielenterveyspalvelujen heikko saatavuus lastensuojeluasiakkaille ilmeni myös kyselyssä viisi vuotta sitten. Tilanne on heikentynyt sen jälkeen.

Erityisiä ongelmakohtia ovat sosiaalityöntekijöiden sijaisuuksien järjestäminen, perheneuvontapalveluiden riittämättömyys sekä se, että monista kouluista ja oppilaitoksista puuttuvat oppilas- ja opiskelijahuoltolain määräämät psykologi- ja kuraattoripalvelut.

Kirjallisen kysymyksen eduskunnassa teki vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Kuva: Adobe Stock


Palaa otsikoihinVesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Blogi

Tee kaikki puolestani

Vesa Nevalainen