Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

8.2.2018 16.07

Psykologiliitto vastustaa testipöytäkirjojen tallennusta nykyisiin sähköisiin arkistoihin

Suunnitelmat skannaamisesta ja tallentamisesta ovat herättäneet huolta psykologien keskuudessa.

Psykologiliiton logo
Suomen Psykologiliitto ry ja Testilautakunta vastustavat psykologisten testien vastaus- ja yhteenvetolomakkeiden skannaamista ja tallennusta sähköiseen potilastiedon arkistoon etenkin tilanteissa, joissa arkiston suojaus ainoastaan psykologien käyttöön ei ole taattu.

Psykologiliitto julkaisi asiasta kannanoton tänään. Monet psykologit ovat tuoneet esiin huolensa siitä, että työpaikoilla suunnitellaan testipöytäkirjojen skannaamista sähköiseen järjestelmään.

Psykologiliitto suhtautuu tallentamiseen kriittisesti etenkin tilanteissa, joissa ei voida taata, että arkisto on suojattu siten, että pääsy on estetty muilta kuin psykologeilta. Jos testipöytäkirjojen tiedot leviävät esimerkiksi muille ammattikunnille tai tutkittaville, testien luotettavuus voi vaarantua vakavasti.

Liitto muistuttaa testipistemäärien asianmukaisesta tulkinnasta. Tulkintavastuun on oltava psykologisiin testimenetelmiin koulutetulla henkilöllä eli psykologilla.

Kannanotossa todetaan, että psykologiset testit ovat tekijänoikeuslain alaisia tuotteita ja niiden kustantajilla on omat ehtonsa testipöytäkirjojen arkistointiin. Ehtojen rikkominen voi johtaa maakohtaisen testilisenssin menettämiseen.

Lue koko kannanotto perusteluineen.


Palaa otsikoihinVesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Blogi

Tee kaikki puolestani

Vesa Nevalainen