Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

26.2.2018 11.33

Rajoitustoimenpiteiden käytön arvioinnista tuli suositus

Psykologiliitto on laatinut suosituksen psykologien osallistumisesta kehitysvammalain tarkoittamaan rajoitustoimenpiteiden arviointiin. Suositus muun muassa listaa asiat, jotka rajoitustoimenpiteiden suunnittelussa ja arvioinnissa pitää ottaa huomioon.

Suositukselle on tarvetta, sillä kunnissa on viime aikoina velvoitettu myös kehitysvammahuollon ulkopuolella työskenteleviä psykologeja osallistumaan rajoitustoimenpiteiden käytön suunnitteluun. Tämä on aiheuttanut psykologien keskuudessa huolta esimerkiksi työajan riittävyydestä ja siitä, millä edellytyksillä arviointiin voi ryhtyä.

Taustalla ovat vuoden 2016 kehitysvammaisten erityishuollon lakimuutokset, joiden tarkoituksena on vahvistaa erityishuollon asiakkaan itsemääräämisoikeutta ja vähentää rajoitustoimenpiteiden käyttöä erityishuollon yksiköissä.

Psykologiliitto katsoo, että psykologisen asiantuntemuksen käyttäminen rajoitustoimenpiteiden suunnittelu- ja arviointiprosessissa on erittäin tärkeää. Siksi psykologien tulee ammattikuntana suhtautua tehtävään myönteisesti.

Lue suositus liiton jäsensivuilla


Palaa otsikoihinVesa Nevalainen_Mauri Helenius_rajattu
Blogi

Auringonlaskun ala

Vesa Nevalainen