Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

8.9.2017

Rohkaise itsemurhaa suunnittelevaa hakemaan ammattiapua

Itsemurhien ehkäisy ei ole vain terveydenhuollon ammattilaisten vaan meidän jokaisen vastuulla, Euroopan psykologiliittojen yhteinen järjestö EFPA muistuttaa maailman itsemurhien ehkäisypäivänä 10. syyskuuta.

EFPA (European Federation of Psychologists' Associations) on huolissaan erityisesti nuorista, joita sosiaalisessa mediassa leviävät ”pelit” ja itsemurhista uutisoiminen tiedotusvälineissä kannustavat riskialttiiseen ja itseä vahingoittavaan käyttäytymiseen. Lisäksi itsemurhien riskiryhmään kuuluvat ikääntyvät ihmiset, joilla sosiaalinen eristäytyminen voi lisätä itsemurhan riskiä.

Suomen Psykologiliitto toivoo, että Suomeen saadaan käyttöön muissakin Pohjoismaissa käytössä oleva itsemurhien ehkäisyohjelma. Suomen Mielenterveysseuran esittämän itsemurhien ehkäisyohjelman yhtenä tavoitteena on lisätä kansalaisten mielenterveysosaamista sekä valmiuksia tunnistaa itsemurhariski ja toimia tilanteen vaatimalla tavalla.

– Vaikka itsemurhien määrä on Suomessa vähentynyt, olemme ikävä kyllä edelleen itsemurhakuolleisuudessa tilastojen kärkimaita. Itsemurhien taustalla on usein monia tekijöitä, kuten mielenterveyden ongelmia, päihteidenkäyttöä, vaikeita elämäntilanteita ja yksinäisyyttä. Itsemurha-ajatuksia hautovaa on tärkeä rohkaista etsimään itselleen ammattiapua ja luoda häneen uskoa, että sellaista on mahdollista saada, sanoo Psykologiliiton ammattiasioista vastaava psykologi Vera Gergov.

Hänen mukaansa olisi korkea aika lähteä toteuttamaan kansallista itsemurhien ehkäisyohjelmaa, jonka käynnistäminen on ollut mielenterveysjärjestöjen tavoitteena jo useamman vuoden. Ohjelman tavoitteena on puolittaa itsemurhien määrä, jolloin itsemurhien suhteen oltaisiin samalla tasolla muiden Pohjoismaiden kanssa

– Esimerkiksi lasten ja nuorten mielenterveystaitoja tulisi vahvistaa sisällyttämällä kouluopetukseen mielenterveystaitojen opetusta ja harjoittelua, Gergov painottaa.

Itsemurha-ajatuksista rohkeasti kysyminen kuuluu sekä erilaisille ammattiryhmille että huolestuneille läheisille. Maailman itsemurhien ehkäisypäivää vietetään joka vuosi 10.9. eri puolilla maailmaa.

––
Ks. EFPA:n tiedote täältä.
Palaa otsikoihin