Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

13.6.2017

Suositus lapsen sosioemotionaalisen kehityksen tutkimiseen psykologin työssä

Psykologian tieteellinen neuvottelukunta on laatinut lapsen sosioemotionaalisen kehityksen tutkimista koskevan suosituksen psykologien työn tueksi. Suositus koskee alle yläkouluikäisiä lapsia. Suositukseen liittyvä sivusto on juuri avattu.

Psykologian tieteellisen neuvottelukunnan suosituksen ovat laatineet PsT, professori emerita Hannele Räihä Turun yliopistosta, Tampereen kaupungin perheneuvolan johtaja Sirkku Rahikkala, PsT, neuropsykologian erikoispsykologi, psykoterapeutti, dosentti Tuija Aro Jyväskylän yliopistosta, PsL, psykoterapian erikoispsykologi, yliopisto-opettaja Sari Ahlqvist-Björkroth Turun yliopistosta ja Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja, PsT, kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Annarilla Ahtola.

Suositus hyvistä käytännöistä sisältää perustietoa lapsen sosioemotionaaliseen kehitykseen vaikuttavista tekijöistä, kehityksen häiriöistä ja niiden psykologisesta tutkimisesta.

– Psykologin osaaminen rakentuu monesta osa-alueesta, jotka muodostavat tiedollisen ja taidollisen kokonaisuuden: teoriataustasta, työkokemuksesta, menetelmien tuntemuksesta, jaetusta tiedosta kollegayhteisössä, ja myös omasta elämänhistoriasta. Mikään näistä yksin ei takaa hyvää psykologin tutkimusta. Hyvä menetelmä ei ole hyvä, ellei sitä osaa käyttää ja pidä osaamistaan ajan tasalla, suosituksessa todetaan.

Suositukseen liittyvän verkkosivuston suunnitteli ja toteutti Mindone. Jäseniä pyydetään lähettämään kommentteja sivuston kehittämiseksi.

– Toivomme, että Psykologiliiton jäsenet osallistuvat sivuston kehittämiseen kommentoimalla ja lisäämällä tietoa esimerkiksi menetelmistä ja käytännöistä, sivuston tuottaneen työryhmän puheenjohtaja PsT, professori emerita Hannele Räihä Turun yliopistosta sanoo.

Kommentteja pyydetään antamaan kesän 2017 aikana, ja ne tullaan huomioimaan sivuston päivittämisessä. Kommentteja voi lähettää nettisivujen alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Sivustoa ja siihen liittyviä teemoja esitellään 25.9.2017 Jyväskylässä pidettävässä seminaarissa.

Sivustolle voi kirjautua Psykologiliiton nettisivujen jäsenalueella.

Psykologian tieteellinen neuvottelukunta on Suomen Psykologiliiton ja Suomen Psykologisen Seuran yhteinen asiantuntijaelin, jonka tavoitteena on koota tietoa psykologisten palveluiden ja työmenetelmien pätevyydestä, tuloksellisuudesta ja vaikuttavuudesta


Palaa otsikoihin