Menneitä tapahtumia

Reipasta menoa Turengissa

Luontoliikunnan lumoissa1 netti
Janakkalan komeissa harjumaisemissa kelpasi liikkua.Kuva: Helena Hyyppä
Psykologien liikuntapäiville osallistui vähän alle 70 aktiivista liikkujaa. Lentopallomestaruuden voitti tänä vuonna Pipsy.

Kiipulan koulutuskeskus Janakkalan Turengissa osoittautui oivalliseksi paikaksi järjestää liikuntapäivät.
”Aluksi meidän oli tarkoitus järjestää päivät Aulangolla, mutta se olisi tullut liian kalliiksi. Kiipulasta oli kokemuksia, että se on hyvä ja edullinen paikka, joten aloimme sen edustajan kanssa neuvottelut”, Kanta-Hämeen psykologiyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Sirpa Seppänen kertoo.


Päivien järjestämisessä oli paljon työtä. Talkooväkeä ilmaantui kuitenkin mukavasti, myös liikuntalajien vetäjiksi.
”Järjestäminen oli hauskaa ja yhdistävää, mutta työlästä. Alkuun mukana oli vain kourallinen, mutta kivasti porukkaa tuli mukaan. Aikataulu oli tosi tiukka, päivät laitettiin kasaan muutamassa kuukaudessa.”

Kahvakuula1 netti
Kahvakuula on tehokas liikuntamuoto. Kuva: Helena Hyyppä
Ohjelmassa oli monipuolinen valikoima liikuntalajeja sisällä ja ulkona. Ohjelman lomassa oli tilaisuus myös pulahtaa uimaan ja saunoa. Ennakkoon varaamaansa liikuntaryhmää pystyi vielä vaihtamaan paikan päällä, mikäli ryhmässä oli tilaa. Osallistujien nimet olivat tuloaulassa fläpeillä, ja siihen nimien muuttaminen tarvittaessa sujui oikein hyvin.

”Alkuilmoittautumisten jälkeen pelkäsimme, että Tension Reliesing Exercice (TRE) ja opastettu sieniretki pullistelisivat kovastikin, mutta lopulta osallistujamäärä muodostui niissäkin sopivaksi. Kaikkiin lajeihin riitti osallistujia mukavasti, ja muutenkin kaikki toimi ilman kommervenkkejä”, Seppänen toteaa tyytyväisenä.

Myös sää suosi molempina päivinä. Tosin sieniretkellä oppaan sieninäytteitä tutkittiin tihkusateessa grillikatoksen alla, mutta sää selkeni pian ja lopulta aurinkokin näyttäytyi.

Lentopallomestaruus Pipsylle

Pipsy pelissä3 netti
Kuva: Irmeli Kosonen
Pipsy voitti lentopallomestaruuden puhtaalla pelillä. Hyvän vastuksen tarjosivat sekä hallituksen joukkue että Kapsy. Pipsyn joukkueessa pelasivat Aapo Kilpeläinen, Susanna Rasimus, Kari Peltola, Harri Laurén ja Sami Eloranta. Hallituksen joukkueen muodostivat Esa Chydenius, Kimmo Häärä, Outi Ripatti, Tarja Koivuniemi, Jari Jakola ja Tuomo Tikkanen.

Paikallisjoukkue Kapsy joutui tällä kerralla tyytymään kolmossijaan. Mukana taistelivat Annukka Schram, Päivi Pottonen, Paula Laine (Pipsyvahvistus), Minna Nevalainen ja Marika Mäkelä.

Mestaruuksia ratkottiin myös maastojuoksukisassa. Kisaan osallistui neljä urheilullista ja rohkeaa juoksijaa: kaksi miestä ja kaksi naista. Miesten sarjan voitti Raimo Heinonen ja Pekka Koistinen sai hopeaa. Naisten sarjan voitti Aino Kohtala ja toiseksi kiri Eveliina Rautio.

Kuka nappaa viestikapulan?

Liikuntapäivien leppoisa ja mukava tunnelma, lajien monipuolisuus ja kollegoiden tapaaminen rennoissa merkeissä saivat osallistujilta kiitosta. Päivien päätteeksi Kapsy heitti viestikapulan ilmaan.
”Jää nähtäväksi, kuka tarttuu kapulaan ja järjestää seuraavat liikuntapäivät. Rohkeasti ja ennakkoluulottomasti vain hommiin, heti mahdollisimman iso talkooporukka kasaan ja toimimaan! Jäljelle jäi hyvä mieli, joten kannattaa tarttua toimeen”, Seppänen rohkaisee.

Helena Hyyppä

Pipsyn lentisjoukkue netti
Pipsy: Aapo Kilpeläinen (edessä vas.), Susanna Rasimus; Kari Peltola (takana vas.), Harri Laurén ja Sami Eloranta. Kuva: Irmeli Kosonen
Hallituksen lentopallojoukkue netti
Hallitus: Esa Chydenius (vas.), Kimmo Häärä, Outi Ripatti, Tarja Koivuniemi, Jari Jakola ja Tuomo Tikkanen. Kuva: Irmeli Kosonen
Kanta Hämeen lentopallojoukkue2 netti
Kapsy: Annukka Schram, Päivi Pottonen, Paula Laine (Pipsyvahvistus), Minna Nevalainen ja Marika Mäkelä.Kuva: Irmeli KosonenLiikunnan iloa Laajavuoressa

Aloitusjumppa11Liikuntapedagogiikan opiskelija Linnea Remes veti sekä lämmittely- että lopetusjumpan.Loppujumppa2Valtuuston 2. varapuheenjohtaja Päivi Räty näyttää mallia, miten venytellään.
Kari Karjalainen aloitusjumppa pieniKari Karjalainen Kepsystä (edessä vasemmalla) osallistui loppuvenyttelyyn.Aloitusjumppa6 pieniKroppa sai taipua monenlaisiin asentoihin, kun lihaksia lämmitettiin monipuolisesti.

Liikuntapäivät järjesti tänä vuonna Keski-Suomen Psykologiyhdistys Kepsy 22.–23. syyskuuta. Mukana reippailemassa oli vähän yli 100 psykologia.

Kepsy vei lentopallomestaruuden

Lentopallomestaruus meni tiukan taiston jälkeen Kepsylle. Joukkueessa pelasivat Kari Karjalainen, Päivi Kuukankorpi ja Pekka Räsänen sekä opiskelijat Nina Lindgren, Kaisu Myllys ja Riikka Pasanen.

Maastojuoksukisassa kärkikolmikkoon juoksivat 1. Satu Kaski, Hepsy (13.48), 2. Marjo Kokko, Pipsy (14.51) ja Päivi Louko, Vaasa (15.18).


Liikuntalajeja oli runsaasti. Valittavina olivat BootCamp, kahvakuula + rugby, lakanalentopallo, liikeimpro, Mentastics-mielikuvaliikunta, kirkkovenesoutu, lapsuuden pihapelit, frisbeegolf, rentoutus, jooga, taidetyöpaja, melonta, jalkapallo, ylämäkijuoksu, lentopallo, maastojuoksukisa, petankki, mölkky, DanceFucion, sauvakävely, kevyt hölkkä, keilaus, ekomaleksinta luonnossa ja parkour. Lisäksi oli mahdollista valita luento Firstbeat-sykevaihtelumittausten käyttämisestä asiantuntijatyössä tai istumisen haitoista. Ennakkoon valittuja lajeja oli mahdollisuus vaihtaa vielä paikan päällä, mikäli ryhmässä oli tilaa.

Kepsyn puheenjohtaja ja Psykologiliiton valtuuston varapuheenjohtaja Katja Vähäkangas oli tyytyväinen järjestelyihin. Vaikka töitä oli paljon, hän ehti myös nauttia tapahtuman järjestämisestä. Hän rohkaisi myös muita paikallisyhdistyksiä tarttumaan haasteeseen ja järjestämään Liikuntapäivät omalla alueellaan.
"Meillä on valmis toimintamalli, jota voi käyttää suunnittelun lähtökohtana, ja muutenkin autamme annamme neuvoja ja vinkkejä käytännön järjestelyihin", hän vakuutti.

Esa Chydenius avaa päivät pieniEsa ChydeniusPsykologiliiton valtuuston puheenjohtaja Esa Chydenius toivotti kaikki osallistujat tervetulleiksi Liikuntapäiville.
Katja Vähäkangas ja Linnea Remes pieniKatja Vähäkangas (vas.) ja Linnea RemesKepsyn puheenjohtaja ja Psykologiliiton valtuuston varapuheenjohtaja Katja Vähäkangas kertoi nähneensä viikkoa aikaisemmin enneunen, että kaikki onnistuu hienosti. Niin kävikin!

Osanottajat tyytyväisiä

Marjatta Eskelinen Fresbeegolfissa
Marjatta Eskelinen (edessä vasemmalla)
Marjatta Eskelinen oli tullut Liikuntapäiville Kuopiosta. Hän kehui päivien ohjelmaa monipuoliseksi.
"On mukava päästä kokeilemaan sellaisiakin lajeja, joita ei muuten tulisi kokeiltua. On hyvä, että näitä tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea", Eskelinen totesi tyytyväisenä ja toivoi, että jokin paikallisyhdistyksistä tarttuisi haasteeseen myös seuraavien Liikuntapäivien järjestämiseksi.
Eeva Lemettinen Fresbeegolf
Eeva Lemettinen (edessä vasemmalla)
Vantaalainen Eeva Lemettinen piti fresbeegolfia mukavana uutena lajina, samoin kuin kirkkovenesoutua. Mentasticksiä hän piti hauskana ja helppona lajina, joka kannattaisi viedä työyhteisöönkin.


Kukka Nopola puhutteleva puu pieni
Kukka Nopola
Helsinkiläinen Kukka Nopola piti ohjelmassa erityisesti liikeimprosta ja rentoutuksesta. Myös ekomaleksinta luonnossa tuntui hyvältä. Kuvassa hän nojaa puuhun, joka puhutteli häntä erityisesti.
Anja Talvinen ekoilemassa pieni
Anja Talvinen
Anja Talvinen oli tullut Liikuntapäiville Kuopiosta. Hän piti Liikuntapäiviä rentouttavina ja kollegoiden tapaamista mukavana.

Kukka Nopola puhutteleva puu pieni
Kukka Nopola
Helsinkiläinen Kukka Nopola piti ohjelmassa erityisesti liikeimprosta ja rentoutuksesta. Myös ekomaleksinta luonnossa tuntui hyvältä. Kuvassa hän nojaa puuhun, joka puhutteli häntä erityisesti.

Anja Talvinen ekoilemassa pieni
Anja Talvinen
Anja Talvinen oli tullut Liikuntapäiville Kuopiosta. Hän piti Liikuntapäiviä rentouttavina ja kollegoiden tapaamista mukavana.

Bändi netti
Illan bändi oli ammattimuusikoista koostuva K. Hyrrä ja Kohtalon Tähti.
Jyväskylän Naisvoimistelijoiden Cimer netti
Voimistelyesityksestä vastasi Jyväskylän Naisvoimistelijoiden -04-05-syntyneiden tyttöjen joukkue Cimer. Kuva: Irmeli Kosonen
Kuvat: Helena Hyyppä