Psykologiliiton tiedotteita

30.11.2017 11.56

Pro Psykologia -palkinto Depsy-tutkimusryhmälle

Pro Psykologia -palkinto Depsy-tutkimusryhmälle

Psykologit vaikuttivat kansallisten terveyssuositusten muutokseen.

Suomen Psykologiliiton hallitus on myöntänyt Pro Psykologia eli Psykhe-palkinnon Helsingin yliopiston kehityspsykologian tutkimusryhmälle (Developmental Psychology Research Group, Depsy). Psykologiliitto myönsi Pro Psykologia -palkinnon ensimmäisen kerran 60-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Palkinto myönnetään tunnustuksena erittäin merkittävästä psykologian alan työstä, joka on nostanut esiin psykologian yhteiskunnallista merkittävyyttä.

Lakritsin syönnillä voi olla pitkälle ulottuvia haittoja sikiön kehitykselle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi viime vuoden tammikuussa uudet lapsiperheiden ruokasuositukset. Glaku-projektin psykologivetoinen tutkimus antoi lisätukea lapsiperheiden ruokasuosituksen ohjeelle, jonka mukaan äidin tulee välttää runsasta lakritsin syöntiä raskauden aikana. Lakritsin ja sen luontaisen makeutusaineen glykyrritsiinin on tiedetty nostavan verenpainetta ja lyhentävän raskauden kestoa, mutta glykyrritsiinin vaikutukset istukan toimintaan tunnetaan huonommin ja vaikutuksia sikiöön ja lapsen myöhempään psykologiseen kehitykseen ei ole aiemmin osoitettu.

Helsingin yliopiston, THL:n ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Glaku-tutkimuksessa verrattiin vuosina 2006 ja 2009–2011 kerätyissä seuranta-aineistoissa 8- ja 13-vuotiaita nuoria, joiden äidit olivat syöneet runsaasti tai vähän/ei lainkaan lakritsia. Suurille lakritsiannoksille sikiöaikana altistuneet nuoret suoriutuivat psykologin tekemistä kognitiivisista päättelytesteistä muita heikommin. Lakritsille altistuneet suoriutuivat huonommin myös muistia mittaavista tehtävistä. Lisäksi heillä oli yli kolminkertainen riski adhd:n kaltaisiin ongelmiin teini-iässä. Tytöillä murrosikä oli alkanut aikaisemmin ja edennyt pidemmällä kuin verrokeilla. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että lakritsin käytöstä raskauden aikana ei voida vetää johtopäätöksiä yksittäisen lapsen kehitykseen.

Tutkimusryhmän toiminta kuvaa Psykologiliiton yhteiskunnallista missiota, jossa psyykkiset tekijät ja psyykkisten tekijöiden kehittyminen nostetaan päätöksenteossa yhtä tärkeiksi kuin fyysiset, taloudelliset ja poliittiset vaikuttimet. Hoitosuositus on saanut suuren medianäkyvyyden ja tuonut julkiseen keskusteluun kehityspsykologian näkökulman poikkeuksellisen ansiokkaalla tavalla. 

”Tutkimusryhmän työssä on erityisen merkittävää sen yhteiskunnallinen sovellettavuus sekä psyykkisen ja fyysisen kehityksen ja hyvinvoinnin tiivis, erottamaton yhteys”, kiittää Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola. ”Keho, aivot ja mieli ovat kokonaisuus, jota myös psykologia tieteen- ja ammattialana pyrkii ymmärtämään”, jatkaa Ahtola.

Helsingin yliopiston kehityspsykologian ryhmä Depsy, jota johtaa akatemiaprofessori Katri Räikkönen, tutkii ihmisen psyykkiseen kehitykseen liittyviä teemoja läpi elämänkaaren. Ryhmää kiinnostaa muun muassa sikiöaikainen ohjelmoituminen, raskausajan hyvinvointi, mielenterveys, neurokognitiivisten taitojen kehittyminen, sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät, uni ja ikääntyminen. Kehityspsykologian ryhmä työskentelee useiden eri seuranta-aineistojen parissa ja tekee laajaa yhteistyötä Suomessa ja ulkomailla. Tutkimusryhmä selvittää monin erilaisin menetelmin, miten ihmismieli kehittyy.  

Pro Psykologia eli Psykhe -palkintomitalin on suunnitellut kuvanveistäjä, korutaiteilija Zoltan Popovits. Kreikan tarustossa Psyyke oli sielun jumalatar, jonka erityispiirre oli poikkeuksellinen kauneus. Psyyke edustaa pronssiin valetussa mitalissa kuolevaisuutta. Silmät peittävät linnun siivet edustavat sitä luonnollista maailmaa, jonka pienenä osana on myös tähtitaivas. 

Lisätietoja:

Suomen Psykologiliitto, puheenjohtaja Annarilla Ahtola, puh. 040 687 7677

 

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja