Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

3.5.2018 15.30

Tulevista sote-keskuksista puuttuu mielenterveysosaaminen

Psykologit puuttuvat kokonaan tulevien sote-keskusten palveluista ja henkilökunnasta. Tämä käy ilmi sote- ja maakuntauudistukseen liittyvistä asiakirjaluonnoksista.

Palapeli_AS
Kuva: Adobe Stock
Suomen Psykologiliitto on tyrmistynyt suunnitelmista. Mielenterveysongelmat ovat keskeinen syy työkyvyttömyyseläkkeisiin ja sairauspoissaoloihin. Ne aiheuttavat suuria taloudellisia ja inhimillisiä kustannuksia, joten ennaltaehkäisevän työn osuutta tulisi lisätä.

Psykologiliiton puheenjohtajan Annarilla Ahtolan mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että kansalaiset ja sote-keskusten ammattilaiset saavat käyttöönsä psykologin osaamista helposti ja matalalla kynnyksellä.

– Sote-keskusten tavoitteet ja palvelut ovat myös mielenterveyden osalta erittäin laajat ja vaativat, eivätkä ne voi toteutua ilman psykologin asiantuntijuutta, Ahtola sanoo.

Ahtola muistuttaa, että ”asiakas kerralla kuntoon”-periaate edellyttää moniammatillista osaamista. Tällä hetkellä yhteiskunnissa hyvin toimivina palveluina pidetyt äitiys- ja lastenneuvola, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, YTHS sekä työterveyshuolto perustuvat terveydenhoitajan, lääkärin ja psykologin osaamiselle.

Keskusteluapua mahdollisimman varhain

Psykologiliiton ammattiasioista vastaava psykologi Vera Gergov huomauttaa, että ihmisen mielenterveys ja sen ongelmat eivät kuulu vain psykiatrian palveluihin. Ne ovat keskeinen osa myös perusterveydenhuoltoa.

– Kun yksilö kohtaa elämänkriisejä tai psyykkistä kuormitusta, hänen tulisi saada hyvinvointia tukevaa keskusteluapua jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin voitaisiin ennaltaehkäistä mielenterveyden häiriöitä, Gergov sanoo. 

Sosiaali- ja terveysministeriön valmisteleman Palvelukuvaus-asiakirjamalliluonnoksen lausuntoaika päättyi torstaina 3.5.2018. Luonnoksessa kuvataan tulevien sote-keskusten tehtäviä ja tavoitteita sote- ja maakuntauudistuksessa.

Lue koko tiedote
Lue Psykologiliiton lausunto


Palaa otsikoihinBlogi

Huippusuoritus

Satu Kaski, Päivi Frantsi, Marjukka Laurola, Kalle Partanen, Paula Thesleff