Ajankohtaista

Ajankohtaista-osiosta löydät liiton ajankohtaiset uutiset, tiedotteet, blogi-kirjoitukset, tapahtumat ja niiden tallenteet. Medialle-osiosta löytyvät lehdistökuvat sekä Psykologiliiton asiantuntijoiden yhteystiedot toimittajien käyttöön.

Psykologi-lehden tiedot sekä liiton kannanotot ja muut julkaisut löytyvät Psykologiliitto-osiosta.


Uutiset

13.12.2017 15.41

Valinnanvapauslaissa muistettava psykologin osaaminen

Psykologiliitto korostaa lausunnossaan valinnanvapauslaista mielenterveystyön merkitystä.

Psykologiliitto korostaa lausunnossaan valinnanvapauslaista mielenterveystyön merkitystä. Psykologinen näkökulma on tärkeä tarkasteltaessa somaattisten sairauksien syntyä ja hoitamista sekä terveyden edistämistä ja ongelmien ehkäisyä. Asiakkaan on päästävä helposti ja matalalla kynnyksellä myös psykologin vastaanotolle tilanteensa arviointia ja hoitoa varten. Mahdollisuus samaan ammattihenkilöön on tärkeää erityisesti psyykkisten ongelmien hoidossa.

Psykologiliiton mukaan psykologin vastaanottopalvelua tulee olla sekä suorana valintana sote-keskuksessa perushenkilöstön tuottamana että palvelusetelillä saatavana, kuten psykologin interventiot ja neuropsykologiset tutkimukset. Maakunnan liikelaitoksessa psykologin osaaminen tulee olla mukana palveluseteliprosessissa sekä suunnittelutasolla että yksilökohtaisessa arviointityössä. Liikelaitoksen käytössä on oltava ehdottomasti myös psykologi, jota muut ammattilaiset voivat konsultoida ja jonka erityisosaamista on asiakkaiden psyykkisen tuen tarpeen arviointi.

Uusi valinnanvapauslain luonnos julkaistiin lokakuussa ja se on lausunnolla 15. joulukuuta saakka. Hallituksen on tarkoitus antaa eduskunnalle uusi esitys valinnanvapauslaista keväällä. Lainsäädäntö asiakkaan valinnanvapaudesta valmistellaan osana sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta.


Palaa otsikoihin