Jokainen itsemurha on liikaa
Ennakoiva apu itsetuhoisia ajatuksia hautovalle on usein liian vähäistä. Riittävän varhaisella puuttumisella ja asiantuntijatuella voitaisiin ehkäistä tilanteen kärjistymistä itsemurhayritykseen asti.
Nykyisellään vain noin puolet hakee apua itsetuhoisiin ajatuksiinsa, ja heistäkin vain osa kokee saaneensa oikeanlaista apua. Prosessit ovat liian pitkiä, eikä asiantuntevaa ammattilaista aina ole saatavilla. Matalan kynnyksen lähipalveluita ja esimerkiksi psykologien asiantuntijaosaamista tarvitaan enemmän.
– Perusterveydenhuollon matalan kynnyksen palvelut auttavat nimenomaan mielenterveyden häiriöiden ehkäisyssä sekä varhaisen vaiheen hoidossa. Tarvitaan palveluita, joihin pääsee nopeasti ja helposti, sanoo Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola.
Myös itsemurhayrityksen jälkeen tarvitaan tilanteen kunnollista selvittelyä ja hoitoa. Itsemurhien määrä on ollut Suomessa laskussa jo 30 vuotta, mutta aivan viime aikoina määrä näyttää olevan taas nousussa. Yli 800 ihmistä päätyy vuosittain itsemurhaan.
– Itsemurha paitsi päättää yhden ihmisen elämän myös haavoittaa montaa läheistä ympärillä. Tuskallisimpaankin tilanteeseen, jossa elämän päättäminen tuntuu ainoalta ratkaisulta, löytyy vaihtoehtoja, toteaa Ahtola.
Hallituspuolueet valmistelevat parhaillaan vuoden 2020 valtion budjettia. Psykologiliitto vaatii, että osana budjettia hoitotakuuta paitsi kiristetään, se myös määritellään uudelleen niin, että hoitotakuu koskee kaikkia tarpeenmukaisia ammattilaisia, ei vain lääkäriä.
Kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää vietetään 10. syyskuuta. Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, älä jää yksin! Hae apua läheiseltä tai ammattilaiselta – koulussa, työpaikalla, terveysasemalla tai kriisipuhelimessa.