Liitto seuraa koronavirustilannetta – lue tärkeimmät ohjeet
Koronavirusepidemia tuo työpaikoilla eteen uusia tilanteita, joihin kaivataan varautumisohjeita. Esimerkiksi karanteeni voi osua kohdalle itsestä riippumattomista syistä. Psykologiliitto seuraa tilannetta, ja työpaikalla tietoja saa luottamusmiehiltä.
Tartuntatautilääkäri voi päättää jo koronavirusepäilyn perusteella, että taudille altistunut, oireeton henkilö laitetaan karanteeniin ja sairastunut henkilö eristetään hoitoyksikköön. Tartuntatautilain mukaan henkilö voidaan eristää, jos hän on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille ja hänellä on sen oireita. Henkilö on karanteenissa yleensä kotonaan. Lääkäri voi lopettaa karanteenin, kun hän on todennut, että henkilö ei ole sairastunut tautiin. Yleensä karanteeni kestää pari viikkoa.
Tilanne tulee usein yllätyksenä ja on niin poikkeuksellinen, että ohjeistukseen on syytä tutustua. Psykologiliitto on asiassa ajan tasalla ja lähettää tarvittaessa jäsenistölle ohjeita. Työpaikkakohtaisista ohjeistuksista tietävät parhaiten luottamusmiehet.
Ansionmenetyksiä korvataan
Jos työntekijä joutuu viranomaisten määräämään karanteeniin virusepidemian vuoksi ja tartuntatautilain perusteella, hänellä on turva ansionmenetyksen varalta. Työpoissaolo oikeuttaa Kelan tartuntatautipäivärahaan karanteenin ajalta. Sen suuruus määräytyy palkan mukaisesti työnantajan ilmoituksen perusteella.
Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa ilman omavastuuta ja enimmäisaikaa, joten se korvaa täysimääräisesti ansionmenetyksen. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsi on määrätty kotikaranteeniin.
Työnantaja voi maksaa palkkaa karanteenin ajalta siten kuin sairausajan palkasta on määrätty työpaikalla. Jos työntekijä joutuu karanteeniin vapaa-ajan matkallaan, työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvollisuutta, mikä voi aiheuttaa huomattaviakin menetyksiä.
Karanteeni ei ole irtisanomisen peruste, vaan työntekijän poissaolo karanteenin takia on oikeutettua niin sanotun ylivoimaisen esteen vuoksi.
Ohjeistuksia on tärkeää seurata
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO suosittelee varautumista koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen, ja KT Kuntatyönantajat on julkaissut kuntatyöpaikoille ohjeistuksensa epidemian varalle.
Valtiosektorin virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa keskusteltiin tällä viikolla valtion virastojen omista koronavirukseen liittyvistä ohjeistuksista. Torstaina 12.3. saadaan väliaikainen asetusmuutos, joka antaa mahdollisuuden jäädä sairauslomalle flunssan tai mahdollisen koronaviruksen takia nykyistä pidemmäksi ajaksi. Samalla valtiovarainministeriö toimittaa yhtenäiset ohjeet virastoille.
Normaalityöajassa työskentelevä työntekijä voi sopia työnantajan kanssa etätyön tekemisestä karanteenissa ollessaan tai muutoin epidemian leviämisen välttämiseksi.
Työntekijän tulee seurata aktiivisesti paitsi viranomaisten myös oman työnantajan ohjeistuksia. Työnantaja saattaa ohjeistaa esimerkiksi siitä, miten mahdollinen työkyvyttömyys epidemia-aikana osoitetaan. Työntekijän on ilmoitettava työnantajalle mahdollisesta karanteenista tai koronavirusepäilystä.
Työpaikoilla on seurattava tarkasti ulkoministeriön matkustusohjeita. Työntekijällä ei ole matkustusvelvollisuutta alueille, joille matkustamista ulkoministeriö suosittelee välttämään.
Osa työpaikoista on antanut ohjeistuksia epidemia-aikana matkustamisesta. Työnantaja voi muuttaa työhön kuuluvan matkustamisen ohjeita, ja monissa työyhteisöissä matkustamista on rajoitettu.