EU-vaalit 2024
Vaalien jälkeen EU:ssa valitaan uusi komissio, joka laatii tulevalle viisivuotiskaudelle toimintaohjelman, eräänlaisen EU:n hallitusohjelman. Mielenterveys on tärkeää saada mukaan tulevan komission toimintaohjelmaan.
Psykologiliitto tukee myös Akavan vaalitavoitteita. Akava korostaa vahvan EU:n merkitystä Suomelle. Tavoitteena on edistää sellaista Eurooppaa, jossa yhdistyvät osaaminen, sivistys ja arvot, tehokkaat sisämarkkinat, liikkuvuus sekä vahva ja kestävä talouskasvu.
Psykologiliiton EU-vaalitavoitteet
EU:lle mielenterveysstrategia
- EU:n terveysunionin vahvistamista on jatkettava
- EU:ssa terveyttä tulee tarkastella kokonaisvaltaisesti One Health -ajattelutavan ja toimintamallin mukaisesti – muistaen myös ennaltaehkäisy. Kokonaisvaltainen terveyskäsitys sisältää myös mielenterveyden
- EU tarvitsee mielenterveysstrategian (EU Action Plan on mental health), joka lisää ymmärrystä mielenterveydestä ja sisältää keinoja tukea ja parantaa mielenterveyttä unionin alueella.
Psykososiaalisten riskitekijöiden huomiointi työsuojelussa
- Psykososiaaliset riskit ja työstressi ovat haastavimpia työterveys- ja työturvallisuuskysymyksiä, mutta perinteisesti työsuojelu on keskittynyt fyysisiin riskeihin.
- Tarvitaan uutta EU-lainsäädäntöä työn psykososiaalisten riskien hallintaan.
- Työperäiseen psykososiaaliseen kuormitukseen on pystyttävä puuttumaan paremmin.
- Tarvitaan käyttöön tietoa tutkimukseen perustuvista vaikuttavista menetelmistä, joilla työn erilaisia kuormitustekijöitä voidaan mitata.
Potilastyötä tekevien osaajien liikkuvuus
- Yhteiset vapaan liikkuvuuden työmarkkinat edellyttävät yhteisiä pelisääntöjä.
- Liikkuvuuden helpottamista tarvitaan edelleen.
- Sote-alan työntekijöiden liikkuvuuden mahdollistamiseksi potilasdirektiiviä tulee tarkentaa.
- Nyt lainsäädäntö ja vastuukysymykset ovat osittain epäselviä, kun terveydenhuollon tai psykologin palveluja annetaan etäpalveluna toiseen jäsenmaahan.
- Potilaiden oikeuksia rajat ylittävässä terveydenhuollossa tulee täsmentää.