Mielen sairauksista mielen terveyteen
HELSINGIN SANOMISSA on kirjoitettu sote-keskusten lääkärityöstä ja masennuksen hoidosta (HS Pääkirjoitus 2.7., HS Vieraskynä 10.7. ja HS Mielipide 10.7.). Puheenvuoroissa ovat korostuneet lääketiede ja sairaudet, vaikka perusterveydenhuollossa kohdataan paljon elämänongelmia.
Perustason mielenterveyspalvelut eivät ole psykiatrian osa vaan itsenäinen kokonaisuus, jonka keskiössä on nimenomaan mielen terveys, eivät mielen sairaudet, kuten psykiatriassa.
Hallitus on onneksi huomioinut, että sote-keskusten mielenterveystyöhön tarvitaan erityistä osaamista ja monialaisuutta. Psykologin palvelut kuuluvat hallituksen ajamaan tiukentuvaan hoitotakuuseen, jonka mukaan hoitoon pitää päästä viikossa. Tämä on välttämätön parannus.
Nyt useimmissa kunnissa työikäisellä tai ikäihmisellä ei käytännössä ole mahdollisuutta päästä psykologin vastaanotolle esimerkiksi ahdistuneisuuden, mielialapulmien, eron tai muun kriisin sattuessa – ellei satu olemaan hyvän työterveyshuollon asiakas. Psykologin toimialaa ovat mielenterveys, oppiminen ja muisti sekä ihmissuhteet ja kriisit.
Kaikki muut mielenterveyteen liittyvät palvelumme nojaavat hoitajan, lääkärin ja psykologin monialaiseen osaamiseen: äitiys- ja lastenneuvola, koulujen ja oppilaitosten opiskeluhuolto, yliopistojen YTHS, työterveyshuolto sekä erikoissairaanhoito. Tällöin psykologi on paitsi asiakkaan ja potilaan myös muiden ammattilaisten hyödynnettävissä. Terveyskeskuksista psykologit paljolti puuttuvat, ja lääkärin vastaanotolla kohdataan potilaita, jotka hyötyisivät ensisijaisesti psykologin vastaanotosta.
Perusterveydenhuollon ja sote-keskusten työn lähtökohtana on terveys, sen edistäminen ja hoitaminen. Mielenterveys on keskeinen osa terveyttä, ja sote-uudistuksessa pannaan nyt vihdoin kuntoon perustason mielenterveyspalvelut myös työikäisille ja ikäihmisille. Kaikkien ihmisten tulee saada ennaltaehkäisevät perusterveydenhuollon palvelut oikea-aikaisesti ja mielekkäästi porrastettuina.
Tulevaisuuden sote-keskuksessa psykologille pääsee yhtä helposti kuin oma- tai perhelääkärillekin. Tämä on upea askel kohti mielen ja kehon terveyden tasa-arvoa.
Esa Alaraudanjoki
Sari Castrén
Anna-Mari Laitinen
Suomen psykologiliitto