Siirry sisältöön

Millaisia ovat lapsitoiveita tukevat ja syntyvyyttä edistävät toimenpiteet?

Nuorten aikuisten mielenterveysongelmat alentavat sekä lastensaantitoiveita että todennäköisyyttä tulla vanhemmaksi, muistuttaa Psykologiliitto.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti kesäkuussa 2024 väestöpoliittisen työryhmän kokoamaan lyhyen ja pitkän aikavälin toimenpiteitä, joilla tuettaisiin lapsitoiveiden toteutumista ja syntyvyyttä. Työryhmä ehdotti maaliskuussa 2025 julkaistussa muistiossaan Toimenpiteitä lapsitoiveiden tukemiseksi ja syntyvyyden kohentamiseksi erilaisia keinoja, joiden arvioidaan voivan tukea lapsitoiveiden saavuttamista ja syntyvyyttä. Hallitus linjaa työryhmän toimenpide-ehdotuksista kevään aikana ja tarkoituksena on laatia toimeenpanosuunnitelma.

Psykologiliitto oli STM:n kuultavana ja jätti myös kirjallisen lausuntonsa koskien esitettyjä toimenpiteitä. Ohjelmaluonnoksessa esitetyt toimenpiteet ovat liiton näkemyksen mukaan perusteltuja ja kokonaisuudessaan erittäin kannatettavia, mutta ohjelmaluonnos ei kuitenkaan sisällä riittävästi konkretiaa sen suhteen, kuinka toimenpiteitä käytännössä tulisi edistää. Liitto kiinnitti lausunnossaan huomiota erityisesti toimenpiteisiin koskien mielenterveyden tukemista, tukea parisuhteille sekä odottavien vanhempien, synnyttäneiden ja vauvaperheiden tuen vahvistamista.

Nuorten aikuisten mielenterveysongelmat alentavat sekä lastensaantitoiveita että todennäköisyyttä tulla vanhemmaksi. Terapiatakuu tulee mahdollisimman pian laajentaa koskemaan kaikkia alle 30-vuotiaita, ja sen rinnalla tulee varmistaa riittävät mielenterveyspalvelut myös niille nuorille ja nuorille aikuisille, joita takuu ei kosketa. Lisäksi esimerkiksi opiskelijoiden toimeentuloon, jaksamiseen ja mielenterveyteen liittyvät ajankohtaisesti huolestuttavat kehityskulut tulee ottaa vakavasti, ja pyrkiä aktiivisesti vaikuttamaan mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, ei toteuttaa ainoastaan korjaavia hoidollisia toimenpiteitä.

– Nuorten tulevaisuuden uskon vahvistaminen ei tapahdu vain yksilöön kohdistuvilla palveluilla. Nuoret ja nuoret aikuiset tarvitsevat myös vahvaa turvaverkkoa ympärilleen, jotta lapsitoive voisi tuntua realistiselta toteuttaa. Nuorten aikuisten pari- ja perhesuhteiden tukemiseen ja huomiointiin niin sote-palveluissa kuin kolmannen sektorin työssä kannattaa panostaa, toteaa Psykologiliiton Vera Gergov.

Perinataaliaika on erityisen tärkeä herkkyyskausi paitsi aikuisen mielenterveydelle, myös lapsen kehitykselle sekä lapsen ja vanhemman välisen suhteen käynnistymiselle. Nämä kolme pilaria on huomioitava myös perinataaliajan mielenterveyspalveluissa. Perustasolla äitiysneuvolan psykologityöhön resurssointi olisi erinomainen tapa vahvistaa matalan kynnyksen perinataalimielenterveyspalveluita, mutta neuvolapsykologien palvelut ovat monilla alueilla huolestuttavan aliresursoidut tai jopa puuttuvat. Lisäksi erityistasolla perinataalipsykiatrinen hoitoyksikkö ja psykologinen osaaminen siellä mahdollistaisi vanhempien psyykkisen voinnin, vanhemman ja vauvan vuorovaikutuksen, vanhemmuuden ja hoidontarpeen arvioinnin kokonaisvaltaisesti, vauvan tarpeet huomioiden.

Liiton lausunto kokonaisuudessaan

Väestöpoliittisen työryhmän muistio toimenpiteistä