Psykologiliiton terveiset budjettiriiheen: Hoitotakuun pidennys on heikennys mielenterveyspalveluille
Hoitotakuun pidennys olisi heikennys mielenterveyspalveluille
Psykologiliitto vastustaa hoitotakuun pidentämistä 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen. Hoitotakuun pidennys olisi käytännössä terveydenhuollon rahoitusleikkaus. Erityisesti on huomioitava, että hallituksen yksityisiin terveyspalveluihin kohdistamat lisärahat eivät käytännössä kohdistu juurikaan mielenterveyspalveluihin, sillä psykologit ja psykoterapeutit on jätetty niiden ulkopuolelle. Näin ollen hoitotakuun pidentäminen hyvinvointialueiden perusterveydenhuollossa heikentäisi erityisesti mielenterveyspalveluita.
– Taloudellinen tilanne on vaikea ja erityisesti hyvinvointialueiden kasvaneet kustannukset huolestuttavat. Säästäminen mielenterveyspalveluista on kuitenkin hyvin lyhytnäköistä, sillä mielenterveyden haasteet tuottavat yhteiskunnalle vuosittain miljardikulut, painottaa Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen.
Sen sijaan perustason mielenterveyspalveluita tukee pitkällä aikavälillä se, että budjettiesityksessä on varattu vuodelle 2025 psykoterapeuttikoulutuksen uudistamiseen kaksiportaiseksi kaksi miljoonaa euroa. Jatkossa perustason psykoterapeuttikoulutus antaa valmiudet toteuttaa lyhyitä hoitoja, joille on suuri tarve perustason mielenterveyspalveluissa.
Lasten ja nuorten mielenterveyteen panostetaan, mutta vaarana on liian suppea toteutus
Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden vahvistamiselle, eli lasten ja nuorten terapiatakuulle budjettiesityksessä on 1.5.2025 alkaen varattu hieman yli 22 miljoonaa euroa. Panostus lasten ja nuorten mielenterveyshoitoon on ensiarvoisen tärkeää. Hallituksen esittämän lasten ja nuorten terapiatakuun tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Psykologiliitto vahvasti kannattaa.
Valitettavaa kuitenkin on, että esitetty lasten ja nuorten terapiatakuun toteutustapa ei vastaa näihin tavoitteisiin, vaan jättäisi suurimman osan mielenterveyden ongelmista kärsivistä lapsista ja nuorista ilman heidän tilanteeseensa sopivaa hoitoa ja tukea. Erilaisista mielenterveysongelmista kärsivien lasten ja nuorten tulee olla yhdenvertaisessa asemassa, joten takuun tulee olla yksittäisiä menetelmiä laajempi kokonaisuus. Terapiatakuu ei voi perustua vain tiettyihin yksittäisiin menetelmiin, vaan hoitomenetelmän valinnan tulee perustua ammattilaisen kokonaisvaltaiseen tarvearvioon.
Uutena avauksena budjetissa lapsiasiavaltuutetun esittämän niin sanotun lastensuojelun hybridimallin käynnistämiseen esitetään 500 000 euron rahoitusta, mihin Psykologiliitto on tyytyväinen. Vakavasti väkivaltaisten ja itsetuhoisten lasten auttamiseksi perustettaisiin hyvinvointialueiden yhteyteen yksiköitä, joissa lastensuojelun sekä lasten- ja nuorisopsykiatrian osaaminen yhdistyvät ja psykologit olisivat yksi tärkeä ammattiryhmä näiden yksiköiden moniammatillisessa henkilöstössä.