STM antoi ohjeet lasten ja nuorten terapiatakuun toteuttamiseen

Lasten ja nuorten terapiatakuu tulee voimaan 1.5.2025. Toukokuusta lähtien lasten ja alle 23-vuotiaiden nuorten tulee päästä tiettyihin mielenterveyspalveluihin viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun tarve on todettu. Takuu koskee lyhytpsykoterapiaa terveydenhuollossa sekä määrämuotoisia lyhytinterventioita sosiaalihuollossa ja terveydenhuollossa.
Lyhytpsykoterapiaa antaa psykoterapeutti, ja se kestää enintään noin 20–25 tapaamiskertaa. Lääkäri arvioi lyhytpsykoterapian tarpeen. Määrämuotoiset lyhytinterventiot on tarkoitettu lievempiin oireisiin ja mielenterveyden häiriöihin sekä niiden ehkäisyyn. Niitä voivat antaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt, jotka ovat saaneet kyseisen menetelmän käyttöön liittyvän koulutuksen. Näitä voivat olla esimerkiksi sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, lääkärit, psykologit, opiskeluhuollon kuraattorit, sosiaaliohjaajat ja sosiaalityöntekijät. Käyntimäärät vaihtelevat interventio- ja häiriökohtaisesti noin 6–20 käyntikerran välillä.
Hyvinvointialueet määrittelevät terapiatakuun sisällön
Hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki sopivat yhteistyöalueiden yhteistyösopimuksessa siitä, mitkä yksittäiset määrämuotoiset lyhytinterventiot kuuluvat alueen palveluvalikoimaan.
Menetelmien käyttöönoton ratkaisuissa tulee huomioida se, että terveydenhuollon toiminnan on perustuttava näyttöön ja hyviin hoito- ja toimintakäytäntöihin ja se, että hyvinvointialueen on suunniteltava ja toteutettava sosiaali- ja terveydenhuolto sisällöltään, laajuudeltaan ja laadultaan sellaisena kuin asiakkaiden tarve edellyttää.
Lainsäädännön tarkoituksena ei ole nostaa takuun piiriin kuuluvia interventioita lasten, nuorten tai perheiden ensisijaiseksi mielenterveystyön muodoksi. Tarkoituksena on säätää nimenomaan takuusta, eli enimmäisajasta tiettyjen perusterveydenhuollon palveluvalikoimaan kuuluvien hoitomenetelmien ja sosiaalihuollon perustason palveluiden aloittamiseen.
Takuun piiriin kuuluvia interventioita ei tule käyttää, mikäli jokin muu hoito- tai tukimuoto vastaa paremmin lapsen, nuoren tai perheen tarpeisiin. Kaikkiin lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmiin ei myöskään ole käytössä vaikuttavuusnäyttöön perustuvia määrämuotoisia lyhytinterventioita.
Menetelmän valinta perustuu arviointiin
Takuun piiriin kuuluviin interventioihin ohjautuminen perustuu hyvän ammatillisen käytännön mukaiseen arvioon lapsen, nuoren ja perheen tilanteesta, oireiden tai häiriön toteamiseksi terveydenhuollossa tehtäviin tutkimuksiin sekä menetelmäkohtaisesti tehtyyn arvioon määrämuotoisen lyhytintervention tai lyhytpsykoterapian soveltuvuudesta lapsen, nuoren ja perheen hoitoon ja tukemiseen.
Hyvinvointialue voi päättää, missä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä takuun piiriin kuuluvia määrämuotoisia lyhytinterventioita annetaan. Palveluja on kuitenkin oltava tarjolla perusterveydenhuollossa ehkäisevänä terveydenhuoltona ja avosairaanhoitona sekä sosiaalihuollon mielenterveystyön palveluna.
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on velvollinen järjestämään palveluidensa piirissä oleville perusterveydenhuollon palveluihin kuuluvan mielenterveyden hoidon, jonka palveluvalikoimaan kuuluvat myös lyhytpsykoterapiat ja määrämuotoiset lyhytinterventiot.
Koulutus lasten ja nuorten terapiatakuun lainsäädännön soveltamisesta
Aika: 28.3. klo 9–11.30
Paikka: Liity koulutuksen striimiin tästä
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) järjestää yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa kaikille avoimen koulutuksen 1.5.2025 voimaan tulevan lasten ja nuorten terapiatakuun lainsäädännön soveltamisesta ja toteuttamisen kirjaamisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Koulutus toteutetaan webinaarina suomen kielellä ja koulutuksesta tehdään tallenne, joka tekstitetään molemmilla kielillä. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.
Ohjelma
Klo 9 – 9.45
Säännökset lasten ja alle 23-vuotiaiden nuorten pääsystä perusterveydenhuollon lyhytpsykoterapiaan ja sosiaali- ja terveydenhuollon määrämuotoisiin lyhytinterventioihin (terapiatakuu)
Liisa Jokinen, johtava asiantuntija, STM
Klo 9.45–10.15
Psykososiaalisten menetelmien käyttöönotto ja hyvinvointialueiden välinen yhteistyö menetelmien valinnassa
Helena Vorma, lääkintöneuvos, STM
Klo 10.15 – 10.30 TAUKO
Klo 10.30 – 11.00
Kirjaaminen, seuranta ja arviointi
Outi Linnaranta, ylilääkäri, THL
Opiskeluhuoltopalvelujen näkökulma
Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri, THL
Klo 11.00 – 11.30
Tilaisuuden päätös
Liisa Jokinen, johtava asiantuntija, STM
Tilaisuuden ohjelma tarkentuu maaliskuun aikana.