Siirry sisältöön

Mental hälsa är…en del av vardagen

Kommunerna har en viktig roll då det gäller att främja invånarnas fungerande vardag, delaktighet, välbefinnande och hälsa. Kommunerna och psykologerna har ett gemensamt mål att arbeta för att förbättra människors levnadsomständigheter. Inom kommunerna är det möjligt att främja ett helhetsmässigt välbefinnande på flera olika sätt, allt från stadsplanering till idrotts- och kulturverksamhet. Alla livets delområden påverkar människans psykiska välmående.

Psykologer är experter på mental hälsa, det mänskliga sinnet och välbefinnandet samt mänskligt beteende. De här kompetenserna är centrala för att finländares hälsa ska kunna främjas.

Den största reformen under nästa fullmäktigeperiod kommer att vara överföringen av sysselsättningstjänsterna från staten till de sysselsättningsområden som bildats av kommunerna. Rollen för psykologer som jobbar inom yrkes- och karriärvägledning är avgörande för att stödja sysselsättningen. Psykologer utgör också en viktig yrkesgrupp inom sysselsättningsområdena.

Stöd av den mentala hälsan och förebyggandet av psykisk ohälsa är en viktig del av samarbetet mellan bildningssektorn och välfärdsområdena. Det primära sättet för att stödja elevers välmående görs i form av samarbeten mellan skolpsykologerna. Dessutom kan det finnas ett behov av psykologers kunskap till exempel då man försöker hitta en ny riktning för en ung person, som hamnat utanför studie- och arbetslivet.

  1. Främjandet av sysselsättningen kräver kompetent personal. Psykologers kompetens måste säkerställas vid överföringen av TE-tjänsterna från staten till kommunerna.

  2. Psykologen stödjer personal, familjer och barn som en del av småbarnspedagogiken. Resurserna för småbarnspedagogiken måste tryggas så att förutsättningarna för en trygg uppväxt kan säkerställas och så att de pedagogiska målen kan uppnås.

  3. Det är viktigt att skolor och läroanstalter gör ett tätt och konkret samarbete med den elev- och studerandevården som organiseras av välfärdsområdena. Ett sömfritt samarbete mellan undervisningsväsendet samt elev- och studerandevården kräver att den information som är viktig för arbetet kan flöda mellan organisationerna på ett smidigt sätt.

  4. Utvecklingsarbetet måste tas på allvar inom kommunerna. Allt för ofta förverkligas inte idéerna man utvecklat tillsammans eller så görs utvecklingen endast som ett skilt projekt utan att de goda metoderna etableras som en del av den ordinarie verksamheten.

  5. Tydliga mål ska existera för det förebyggande arbetet som kommunerna förverkligar tillsammans med välfärdsområdena. Målen ska följas av konkreta handlingar. Psykologisk expertis och tillräckliga ekonomiska resurser krävs för att mental hälsa ska kunna främjas effektivt i både stadiet för planering och utvärdering.

  6. Mental hälsa är en tillgång för kommunerna. Kommunen ska förutom att ta hand om sina invånare också ta hand om sin personals individuella och gemensamma arbetarskydd och arbetshälsa, så att psykosociala resurser i arbetet stärks och riskfaktorer hanteras.