Sateenkaari-ihmisenä kohtaamistyössä
Psykologiliiton osana Pride-viikon ohjelmaa järjestämässä paneelikeskustelussa pohditaan, kuinka sateenkaarivähemmistöön kuuluminen risteää kohtaamistyössä ammatti-identiteetin kanssa. Onko joillain suurempi vapaus antaa oman itsensä näkyä potilaille, opiskelijoille ja asiakkaille – tai kollegoille? Taataanko työpaikoilla kaikille työntekijöille turvallinen työskentely, missä menee raja ajattelemattomien puheiden ja häirinnän välillä? Vaatiiko raskas työ raskaat huvit? Mitä vahvuuksia kohtaamistyöhön voi tuoda se, että itse kuuluu sateenkaariväestöön?
Paneelikeskusteluun osallistuvat:
- Jaana Suhonen, QueerStadi -verkoston jäsen, sairaanhoitaja, Helsingin kaupunki
- Aleksi Jalava, psykologi, psykoterapeutti
- Jukka Lehtonen, vanhempi tutkija, kasvatussosiologian dosentti, sukupuolentutkimus, Helsingin yliopisto
- Suvi Vilches, ylitarkastaja, Tasa-arvovaltuutetun toimisto
Paneelin juontaa Psykologiliiton Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden ammatillisen työryhmän puheenjohtaja Niia Virtanen. Psykologiliitto on Priden yhteistyökumppani, ja tilaisuuden alussa on liiton puheenjohtaja Jari Lipsasen tervehdys. Tapahtuma on kaikille aiheesta kiinnostuneille avoin, mutta suunnattu erityisesti sateenkaarella oleville kohtaamistyön ammattilaisille. Yleisön kysymyksille ja keskustelulle on varattu aikaa tapahtuman päätteeksi.
Luodaan yhdessä tapahtumaan syrjimätöntä tilaa. Kannustamme puuttumaan syrjintään sitä havaitessasi. Syrjintä voi olla tahatonta tai tahallista ja näyttäytyä esimerkiksi tuijottamisena, tungettelevina kysymyksinä, koskettamisena ilman lupaa, loukkaavien käsitteiden käyttämisenä tai kommentteina, joissa vähemmistöihin suhtaudutaan kielteisesti, patologisoiden tai heidän kokemuksiaan tai itsemääräämisoikeuttaan kyseenalaistaen. Jos sinuun kohdistuu tapahtuman aikana syrjintää, saat tukea tilanteeseen tapahtuman järjestäjiltä, jotka tunnistat nimikyltistä. Jos itse käyttäydyt syrjivästi tapahtumassa, voit purkaa tapahtuneen herättämiä kokemuksia tapahtuman järjestäjän kanssa.
Tapahtuma toteutetaan Rikhardinkadun kirjastossa (Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki). Tilan esteettömyystiedot löytyvät kirjaston nettisivuilta.